Prylnyhet

Phase One IQ250 - mer CMOS i mellanformat

För några dagar sedan lanserade Hasselblad en nyhet om att de ska släppa en mellanformatskamera med CMOS-sensor. Idag kommer Phase One med samma nyhet, förutom att IQ250 går att köpa redan nu.

Hasselblad må ha varit först med att säga till om det, men Phase One är först ut med att faktiskt börja sälja prylen. Den nya IQ250 är en del av Phase Ones IQ2-serie med digitala bakstycken som bland annat ger möjlighet till trådlös överföring av bilder, vilket gör att man kan köra med sladdfri tethering medan man fotograferar.

IQ250 får en CMOS-sensor på 44x33mm med en upplösning på 50 megapixlar. Sensorn ger möjlgihet till ISo-känsligheter mellan 100 och 6400, det högsta tillgängliga på en mellanformatskamera idag (eftersom vi inte vet alla specifikationer på Hasselblads nya kamera). Det dynamiska omfånget ska nå upp till 14 steg. CMOS-sensorn ger också möjlighet till slutartider upp till en timme, kortaste ligger på 1/10000s. Live view blir också betydligt bättre med den nya sensorn, både direkt i bakstycket, via sladd till en dator eller trådlöst till en dator.Bakstycket går att köpa nu och vill du ha en får du lägga ut 24999 euro, vilket motsvarar ungefär 220 000 kronor.