https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/phase-one-iq3-100mp-achromatic-h-guppl-st-bakstycke-f-r-svartvit-fotografering
545531
Prylar
Prylnyhet

Phase One IQ3 100MP Achromatic – högupplöst bakstycke för svartvit fotografering

Totalbetyg

Phase One har lanserat ett nytt bakstycke utan färg- och IR-filter, för den som vill ha så hög skärpa som möjligt och klarar sig utan färg i sina bilder.

Det nya bakstycket har en upplösning på 100 megapixlar, vilket är lika högt som Phase One tidigare har i sitt sortiment. Skillnaden med det nya IQ3 100MP Achromatic är att det inte kan leverera några färgbilder. Phase One har valt att plocka bort de pixlar som fångar färger och dessutom plockat bort IR-filtret. Det här gör att skärpan blir högre då båda dessa filter skapar en viss oskärpa i bilderna. 

Om det finns ett behov för ett bakstycke som endast levererar svartvita bilder? Enligt Phase One gör det uppenbarligen det, de säger att de riktar sig till porträtt-, landskap-, arkitektur- och fine artfotografer som kan tänkas vilja leverera svartvita bilder av högsta möjliga kvalitet.

 

Foto: Niels V Knudsen
Exempelbild från det nya bakstycket.

 

Priset för den här godbiten hamnar i runda slängar på 50000 dollar, vilket motsvarar ungefär 450000 kronor. Om du skjuter till 50000 kronor till får du dessutom en Phase One XF (kamerahus) och valfritt Schneider - Kreuznachobjektiv för max 60000 kronor.