Prylnyhet

Ricoh släpper ett nytt porträttobjektiv för fullformat

Ricoh släpper ett nytt kort teleobjektiv för sina fullformatskameror, HD Pentax -D FA* 85mm F1.4 SDM AW. Det nya objektivet ingår i deras finaste serie FA*.

Ricoh har just lanserat ett nytt objektiv utvecklat för deras Pentaxfullformatare, det kommer dock inte direkt utan senare under året. Objektivet är ett nytt 85mm f/1,4 som med sitt fullständiga namn HD Pentax -D FA* 85mm F1.4 SDM AW visar att det gäller deras finaste serie, FA*, och den får dessutom Pentax SDM-motor vilken fokuserar tyst. AW-beteckningen innebär att det är vädertätat, liksom mycket av Pentax utrustning är.

Konstruktionen består av tre super ED-linser som minskar kromatiska fel, ett asfäriskt element ska se till att det blir bra kontrast och skärpa över hela bilden. Bländaren är niobladig och närgränsen ligger på dryga 85 centimeter.

Objektivet är designat för fullformatskameror, vilket i dagsläget innebär Pentax K-1 och K-1 II, men fungerar så klart också till aps-c-kameror. På den mindre sensorn kommer brännvidden att motsvara 130 millimeter.

Vi har ännu inga uppgifter om priset, men säljstart är senare i år.