Prylnyhet

Snabbare och smidigare - vi har provat nya Hasselblad X1D II 50c

Kamera & bild var en av de första i europa att få testa den nya Hasselblad X1D II 50c och det är en märkbar förbättring mot föregångaren. "Alla små förbättringar gör helheten till en mer användarvänlig och bättre kamera" säger Hasselblads produktspecialist Chris Cooze.

Under måndagen bjöd Hasselblad in till en presentation av den nya mellanformatskameran X1D II 50c, uppföljaren till deras första spegellösa digitala mellanformatskamera. Kamera bild blev då en av de första tidningarna i europa som fick möjlighet att prova den nya kameran.

Som vi skrivit om tidigare har elektroniken i kameran till stora delar bytts ut vilket har resulterat i att kameran blivit snabbare i i stort sett alla aspekter. Snabbare uppstart, snabbare uppdatering av skärmen och sökaren, kortare black-out-tider mellan bilder och så vidare. Även menyhanteringen har blivit snabbare, ovanpå det har även pekskärmen blivit större. Alla dessa förändringar märks när man fotograferar med kameran. Autofokusen känns snabb och det är väldigt smidigt att flytta fokuspunktenra med fingret. Att bläddra i menyerna är intuitivt och smartphone-aktigt, vilket också är Hasselblads tanke.

Man kan välja att lägga en ljuskontur som visar vad i bilden som är i fokus vilket underlättar när man fotograferar med skärmen.

Till det yttre är det inte så många förändringar förutom skärmen, men Hasselblad säger också att de var nöjda med designen på föregångaren och därför inte ändrat något. Det man lägger märke till är att kameran är ganska lätt och objektiven är ganska tunga. Även med, eller kanske framförallt med (eftersom det med längre objektiv blir naturligt att hålla under objektivet), korta objektiv så märker man att kameran vill tippa lite framåt. Ser man till att stödja objektivet i handen går det dock bra. Men det kräver lite tillvänjning.

X1D II 50c har även inbyggd wifi med vilken den kan kommunicera med en Ipad pro och föra över råfiler till mjukvaran Phocus mobile 2. Där kan man justera och lagra bilderna för att direkt efter fotografering snabbt kunna få det utseende man vill. Man kan även koppla kameran till plattan med en usb-c-kabel. Båda alternativen fungerar smidigt i den miljön vi provade i.

Med antingen en usb-c-kabel eller med wifi kan man föra över både jpg och råfiler till en Ipad pro och redigera dem i Phocus mobile 2. Det går förvånansvärt snabbt och smidigt för att vara så pass stora filer. VÄäljer du att föra över filerna till den bärbara enheten spras de dock inte på kamerans minneskort. Man kan även styra kameran från mjukvaran.

"Vi behövde byta ut elektroniken"

Kamera bild fick även möjlighet att prata med Hasselblads produktexpert Chris Cooze om den nya kameran. På frågan om vad som är den största förbättringen med X1D II50cmenar han att det inte går att plocka ut en enskild detalj.

– Det är många förbättringar inom alla områden som gör att kameran som helthet blir mycket bättre. Den är snabbare och mer användarvänlig. Vi hade uppdaterat den föregående modellen så mycket som hårdvaran tillät, men för att komma vidare var vi tvugna att byta ut elektroniken. Vi sparade de delar som våra användare var nöjda med, skalet och sensorn, men uppdaterade allt annat, säger Chris till Kamera bild.

Chris Cooze, produktspecialist på Hasselblad.

Men saker han menar att en användare mäker av är till exempel den större skärmen och att man nu kan flytta fokuspunkterna med fingret. Men också att skärmen och evf har fått en högre uppdateringsfrekvens och därför ser mer naturlig ut.

– Det är fortfarande inte en snabb kamera i jämförelse med en fullformatsdslr, det kommer det nog aldrig att bli. Till exempel uppstarten fortfarande ett par sekunder trots att den tiden halverats, jämfört med föregångaren. Men det är så vi byggt arkitekturen i kameran, förklarar han.Priset på den nya kameran är betydligt lägre än för föregångaren när den lanserades. Men enligt Chris är det inte en medveten prissättning för att konkurrera med till exempel Fujifilm GFX 50R utan snarare ett resultat av deras förändrade produktion.– När vi lanserade X1D 50cblev den mycket populärare än vad vi räknat med. Vi började sälja betydligt fler enheter än vi gjort tidigare och det tvingade oss att göra om våra produktionsled. Det gör också att vi köper in större mängder delar från våra leverantörer vilket i sin tur elder till att priserna går ner. Vi ville få fram den bästa kameran vi kunde och det här blev priset, berättar Chris.

Hasselblad visade också det kommande bakstycket CVF II 50c och kamerahuset 907X, dock inte som fungerande produktionsexemplar.

Siktar inte på pris utan bildkvalitet

Enligt Chris siktar Hasselblad aldrig på en viss prisbild utan de utgår ifrån den bildkvalitet de vill ha. Men han ser priset på X1D II50csom en stor fördel eftersom det hamnar i ungefär samma prisklass som en proffskamera i fullformat. Det gör att användaren kan välja vad han eller hon behöver. Den bästa bildkvaliteten eller en riktigt snabb kamera. Även konkurrensen med Fujifilm ser han som positivt, det gör att mellanformatet får ett generellt uppsving och potentiella kunder har ett större utbud.

Många kameratillverkare använder sig av Sonys sensorer, jag frågar Chris om han känner att det kan vara begränsande att vänta på att Sony ska lansera nya sensorer så att de kan använda dem.– Generellt kommer ju mellanformatssensorerna lite efter fullformatsssensorerna med ny teknik så ibland kan man känna att "kom igen nu då!". Vi kanske skulle vilja ha lite snabbare utläsning kanske men annars är vi nöjda med vad sensorerna presterar. Med tanke på den nya bakbelysta 100megapixelssensorn med fasdetekterande autofokus och snabbare utläsning utgår jag ifrån att det kommer en sådan med lägre uplösning också. Då kommer vi att kunna bygga en kamera med autofokus som är lika snabb som en vanlig fullformatskamera. Men det får framtiden utvisa.