Prylnyhet

Sony A7C: Ny lätt systemkamera med fullformatssensor

Hög prestanda, sensor i fullformat, vinklingsbar skärm – och ett lätt och kompakt format. Det är ingredienserna hos nya Sony A7C.

Sony har länge varit bra på att göra saker mindre, lättare och kompaktare, så även när det gäller nylanserade A7C, med en fullformatssensor på 24 megapixel. I kameran har Sony blandat prestanda och hårdvara från A7 III, med samma sensor och bildprocessor – samt autofokussystemet från A7R IV.

Utvecklingen av mer kompakta systemkameramodeller kommer från Sonys idé om att storleken har betydelse i val av kamera, där valet ofta hamnar på en mindre kamera som i sin tur också ofta har en mindre sensor. I sitt modellprogram har de ju redan A7-modellerna som utgör grunden, med A7R-modellerna för upplösning (R som i Resolution), samt A7S-modellerna (tidigare S som i Sensitive, för video, nu S som i Supreme), samt sina två A9-kameror som står för professionell hastighet.

Med A7C vill Sony skapa ännu ett segment, C som i Compact, och liknar den nya kameran med storleken hos deras APS-C-kamera A6600. A7C ska nämligen bara vara 10 procent större än A6600 men samtidigt väga ungefär lika mycket – 509 gram med batteri ochminneskort.

För att få ned vikten har har kameran konstruerats i ett solitt stycke av en magnesiumlegering, samtidigt också slutaren har gjorts både mindre och lättare trots att den klarar upp till 10 bilder per sekund med följande autofokus. Kamerahuset är också vädertätat.

Autofokusen fungerar även den precis som hos A7R IV med motivföljande realtids-AF samt ögon-AF för både människor och djur. Även hastigheten kan justeras i flera steg för att passa både stillbild och video.Bildstabiliseringen fungerar i fem steg och videospecifikationerna är upp till 4K/30p eller 1080p/120. A7C stödjer även HDR-video via HLG, S-Log/S-Gamut-profiler samt slow-/quickmotion. Ingen begränsning finns i inspelningstid.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter. Bildskärmen på baksidan är vinklingsbar i två led, vilket gör att man kan se sig själv om man exempelvis vloggar. A7C har även 2,4 och 5 GHz wifi och blåtand.

I samband med lanseringen av A7C släpper Sony även nya kitobjektivet FE 28–60mm f/4–5,6, med en vikt på 167 gram, fitlerstorlek på 40,5mm samt närgräns på 0,3–045m. Objektivet finns tillgängligt från januari 2021, rekommenderat pris är 6 000 kronor inklusive moms.

Nya A7C finns tillgänglig från oktober. Rekommenderat pris för kamerahuset med kitobjektivet 28–60mm är 26 000 kronor inklusive moms.