https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-a9-20-bilder-i-sekunden-och-byggd-f-r-proffs
545493
Prylar
Prylnyhet

Sony A9 – 20 bilder i sekunden och byggd för proffs

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/1547923163.jpg?itok=czKVtQ6A', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/1547923163.jpg?itok=czKVtQ6A', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/1547923163.jpg', w: 1056, h: 792, title: ' ' },]

Totalbetyg

Med nya A9 säger sig Sony ha eliminerat några av de sista nackdelarna som de spegellösa kamerorna haft gentemot dslr-kameror. Med 20 bilder i sekunden och andra imponerande specifikationer har den ett tydligt fokus mot proffsen.

Sony A9 ser i mångt och mycket ut som A7-serien. Den är några millimeter tjockare men i övrigt avslöjas inte så väldigt mycket om de stora förändringar som skett på insidan. Kameran har också fått en joystick som används för att styra fokuspunkterna. Andra nyheter är två minneskortsfack och en ethernetport för att få snabbare bildöverföring än vad wifi:n klarar av. Likt kamerorna i A7-serien har A9 också inbyggd bildstabilisering. 

Den stora nyheten i A9, som ger den möjlighet att få de specifikationer den har är den nya sensorn på 24,2 megapixlar. Den är konstruerad på samma sätt som sensorerna i RX100 IV och V, det vill säga att den är vad Sony kallar ”stacked”. Det är den första fullformatssensor med den här konstruktionen, en konstruktion som ger möjlighet till en mycket snabbare utläsningshastighet än tidigare. Tillsammans med en elektronisk slutare som ger slutartider upp till 1/32000s ger tekniken möjlighet till seriebildstagning på 20 bilder i sekunden med följande autofokus (med objektiv med E-fattning, med A-fattning blir det max 19 b/s och med mekanisk slutare oavsett objektiv, 5 bilder per sekund).

Dessutom slipper man den så kallade black-out-tiden, det vill säga tiden då sensorn läser ut bilden och sökaren slocknar. Med Sony A9 strömmas video till sökaren hela tiden, även under fotografering. Uppdateringsfrekvensen på sökaren är 120 bilder per sekund, detta kombinerat med att det inte är någon black-out-tid gör att kameran bör fungera väl för sportfotografer som tidigare haft problem att följa rörliga motiv i sökaren eftersom den börjar blinka när man fotograferar bildserier. 

Den snabba utläsningen från sensorn gör också att problem med så kallad rolling shutter elimineras. Rolling shutter är ett problem som uppstår när motivet hinner flytta på sig innan sensorn har läst bilden färdigt. Sony menar att sensorn är så pass snabb att någon förvrängning av motivet inte förekommer. Kameran har även en mekanisk slutare. 

Autofokusen har 693 fasdetekterande punkter som täcker 93 procent av bilden. Fokusmodulen ska också ha blivit snabbare och bättre på att följa motiv. 

En nackdel med spegellösa kameror är att de drar mer ström. Det i kombination med att kamerahusen är mindre och har mindre batterier har gjort att batteritiden inte har varit så imponerande. I A9 har Sony stoppat i ett batteri som ska ha förbättrad kapacitet med 2,2 gånger. Nu ska ett fulladdat batteri klara av 480 bilder enligt mätningar. 

Vill man filma går det så klart att göra det i 4K. Sensorn läser ut 6K i hela bredden men denna signal skalas sedan ner till 4K. 

Till A9 kommer också ett par nya tillbehör, bland annat ett batterigrepp med plats för två batterier, en snabbladdare som även kan fungera som batteribank samt en förlängning av handgreppet för de med större händer. 

 Leveranserna börjar i juli och prislappen hamnar på 53000 kronor.