Prylnyhet

Sony ZV-1F – mer vidvinkel för bättre selfies

Nu kommer en ny kamera i Sonys vloggfamilj, ZV-1F heter det nya tillskottet och det som skiljer sig från tidigare är ett objektiv med en kortare brännvidd som gör det lättare att filma sig själv.

Sony har sedan tidigare ZV-1 som är en kompaktkamera anpassad för vloggande kreatörer. Nu kommer ytterligare en kamera med samma inriktning, men den här gången har man ändrat objektivet för att vara mer anpassat för att filma sig själv.

Med ZV-1 får man ett zoomobjektiv med ett omfång på motsvarande 24-70 millimeter, ett ganska bra omfång för lite allt möjligt. Men något som Sony upptäckt är att det kanske inte är perfekt om man vill filma sig själv medan man håller i kameran, därför har de nu lanserat ZV-1F. Istället för zoomobjektivet får man här ett fast objektiv med en brännvidd på motsvarande 20mm och en bländare på f/2.0.

Det här ska ge en bättre brännvidd för att kunna filma sig själv och trots vidvinkel ändå kunna få en oskarp bakgrund med bländaren helt öppen. Kameran har dock digitala zoomlägen upp till fyra gångers zoom för den som inte bara vill filma/fota i 20mm.

I övrigt är det i mångt och mycket samma kamera. Den har en entumssensor med en upplösning på 20,1 megapixlar. Bildprocessorn är samma som i Sonys A9 II och med hjälp av den kan kameran filma i 4K30. Likt ZV-1 har den i stort sett samma bildmässiga specifikationer som Sonys RX100 VII. Det som också verkar vara nytt är ett par olika nya kreativa filter som kan användas för att ge bilden ett distinkt utseende redan direkt i kameran.

Du kan givetvis koppla ihop kameran med din mobiltelefon för att snabbt föra över material och sedan dela på olika sätt. Priset för Sony ZV-1F hamnar på 7500 kronor.