Prylnyhet

Voigtländer Nokton 21mm f/1.4 - vidvinkel för Sony E

Med manuell fokus men elektroniska kontakter ska Voigtländers senaste objektiv till Sony ge all nödvändig data till kameran, samtidigt som fotografen själv får välja sitt fokus.

Voigtländer Nokton 21mm f/1,4 är ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv till Sonys E-kameror. Fokuseringen sker manuellt men objektivet har de elektroniska kontakter som krävs för att ge fullständig exif-data. Elektroniken ger också bildstabiliseringen information om fokuseringsavståndet vilket hjälper för bildstabiliseringen att arbeta ordentligt.

Vrider du på fokusringen så aktiveras även foksueringshjälpmedel i kameran. Bländarringer har klicklösa lägen för den som vill filma.

Konstruktionen består av tretton linser placerade i elva grupper, det kortaste fokusavståndet är 25 centimeter. Den minsta bländaren är 16 och antalet bländarblad är tolv. Då objektivet består av glas och metall ligger vikten på 560 gram, längden är 79 millimeter och bredden 70.

Priset verkar hamna runt 165000 yen, vilket motsvarar ungefär 14500 kronor, exakt vad det svenska priset blir får framtiden utvisa.