Prylnyhet

Xiaomi lanserar mobil med vätskefylld lins

Objektiv fyllda med vätska, det är kanske inte framtiden. Men mobiltillverkaren Xiaomi

Xiaomi har lanserat sin nya mobiltelefon Mi Mix Fold. En vikbar telefon som på många sätt är intressant för den som är mobilintresserad, men för fotografer har den en funktion som är lite speciellt spännande. Den har nämligen ett linselement som är flytande. Alltså gjort av vätska.

Det är den första telefonen med den här typen av linselement. Tekniken i sig är inte ny utan har funnits i olika industriella applikationer tidigare.

För att justera de optiska egenskaperna leds ström genom vätskan och då förändras formen och därmed dess optiska egenskaper. Det här ska enligt Xiaomi kunna göra att de kan minska antalet kameror på sina telefoner framöver eftersom den flytande linsen kan utöka de optiska möjligheterna på en kamera. I den nya Mi Mix Folk ger den tre gångers optisk zoom och en närgräns på tre centimeter. Men om Xiaomi lyckats med tekniken och den utvecklas framöver kan vi nog se flera tillverkare ta det här steget då det minskar ner utrymmet som optiken kräver, något som är önskvärt i mobiltelefoner där utrymmet är begränsat.