https://www.kamerabild.se/nyheter/rets-wildlife-fotograf-diskad
277977
Nyheter
Nyhet

Årets Wildlife-fotograf diskad

Foto: José Luis Rodriguezs
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/552716.png?itok=gdxaXXCQ', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/552716.png?itok=gdxaXXCQ', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/552716.png', w: 468, h: 486, title: 'Foto: José Luis Rodriguezs ' },]

Totalbetyg

Den spanska fotografen José Luis Rodriguezs bild av en varg väckte många frågar direkt när den publicerades. Tävlingsledningen satte igång en undersökning och kom fram till att vargen på bilden troligen är en inhyrd modell.
  • Publicerad 11 år 4 månader
    2010-01-21 06:47

Slutsatsen att vargen är en inhyrd tam modell drogs av en expertpanel med mångårig erfarenhet av naturfoto där också varg ingått bland motiven. Förutom att de bedömt fotografiet har de också intervjuat fotografen och tagit hänsyn till svaren han gett på en del av frågorna.

Enligt paragraf nummer åtta är det förbjudet att använda ett tamt djur i en bild som tävlar i Wildlife Photographer of the Year.

Resultatet innebär att José Luis Rodriguezs fråntas titeln "Veolia Wildlife Photographer of the Year 2009" och att hans bild plockas bort ur den turnerande utställningen. Fotografen själv förnekar starkt att vargen var en tam modell.

Läs även:

Misstänkt fusk i världens största naturfototävling.

Källa.