Prylnyhet

Ricoh startar analogt kameraprojekt

I ett nytt projekt kommer Ricoh att satsa på utveckling och tillverkning av nya analoga kameror under Pentax-varumärket. De vill ta hjälp av både potentiella kunder och pensionerade ingenjörer för att komma framåt.

Intresset för analoga kameror har växt på senare år och det är något som Ricoh har noterat. De meddelar nu att man kommer att försöka utveckla en serie med nya analoga kameror. Pentax har en lång tradition av att tillverka filmkameror och menar att de var en av de första japanska tillverkarna som startade upp produktion av filmkameror 1919, frågan är om de nu också kommer att bli en av de sista.

Projektet är uppdelat i flera delar där den första handlar om att se om det ens är möjligt att få till något, både på utvecklingsfronten, men också om det finns ett underlag för den här typen av produkter. De vill därför att de som tycker att projektet låter intressant ska höra av sig för att vara en del i utvecklingen av de nya kamerorna. Men det handlar också om att ta in äldre personal som har erfarenhet från tillverkning och utveckling av analoga kameror och överföra deras kunskaper till den yngre generationen av ingenjörer.

Pentax säger också att de ser att de ökade intresset för analoga kameror har gjort att att det finns ett större behov av service och reservdelar, ett behov som inte kan mötas idag. Det är något de vill ändra på.

Till en början är målsättningen att utveckla en analog kompaktkamera och sedan gå vidare till en analog systemkamera. Men de säger också att projektet likaväl kan komma att läggas ner om det inte verkar fruktbart.

Pentax var ganska tidigt ute med en spegellös digitalkamera, men missade ändå tåget och fortsatte att utveckla sina digitala spegelreflexkameror som sin nisch. Nu kanske de ser det ökande analoga intresset som ytterligare en nisch att kliva in i. Måhända har de också inspirerats av Leicas återintroduktion av den analoga M6-kameran.

Huruvida Pentax filmprojekt kommer att bära frukt eller inte är ovisst, men oavsett är det en intressant satsning i dagens digitala fotovärld.