Fotobok

Roger Borgelid släpper ”Drömspår” – fotobok om längdskidåkning

Med fotoboken ”Drömspår – Sveriges härligaste längdskidåkning” vill Roger Borgelid visa det magiska med att åka skidor. Här en bild från Orsa Grönklitt.

”Längdskidåkning som visuell konstform.” Så beskriver fotografen Roger Borgelid sin nya fotobok där känslan står i fokus.

– Längdskidåkning har historiskt sett betraktats som något av en snorsport, säger fotografen och författaren Roger Borgelid som i sitt senaste projekt har fokuserat på sporten – fast ur en annan vinkel.

– Det har ofta handlat om mödosamt slit med bakhalt och kamp om sekunder i Vinterstudion. Men jag vill visa en helt annan och rakt motsatt sida av sporten, förklarar han.

Idre Fjäll, Fjätervålen.

Resultatet är fotoboken ”Drömspår – Sveriges härligaste längdskidåkning”. I den vill han visa det magiska med att åka skidor och har valt ut några av sina personliga favoriter bland landets längdparadis.

Grövelsjön.

– ”Drömspår” skildrar den nya och mer lustdrivna trenden inom längdskidåkning, där rörelseglädjen, naturupplevelsen och känslan står i fokus. Det är längdskidåkning skildrat på ett sätt som man aldrig tidigare sett – som visuell konstform, som en förförisk sinnesstämning, en dröm. Med boken vill jag hylla magin och poesin med längdskidåkning och väcka inspiration, längtan och drömmar, säger han.

Hemavan, Kobåsspåret.

Roger Borgelid har bland annat fotograferat i Hemavan, Tärnaby, Funäsfjällen, Grövelsjön och Lofsdalen men även längs skidspår hemma i Värmland. Bibliotekstjänst har redan recenserat ”Drömspår” där de kallar den ”briljant och nyskapande” och ger boken högsta betyg.

”Drömspår” är utgiven på Votum Förlag.