Fotografer

Roine Magnusson porträtterar fågeltorn i ny bok

Roine Magnusson ser projektet som en Sverigeskildring av olika landskap och hur fågeltornen är byggda i dessa miljöer.

Det är inte fåglarna utan tornen som står i centrum när fotografen Roine Magnusson släpper ny bok. Han har rest från norr till söder i Sverige för att med en stor analog bälgkamera porträttera konstruktioner för fågelskådning.

Den flerfaldigt prisbelönade fotografen Roine Magnusson – bland annat utsedd till Årets naturfotograf 2017 – har rest runt i Sverige med en husvagn, hunden Siri och en Toyo Field 8x10 tum. Det senare är en stor analog bälgkamera som är särskilt lämplig för porträttfotograferingar. Och det är porträtt Roine har ägnat sig åt – av fågeltorn.

Roine har fotograferat med en Toyo Field 8x10 tum, en analog bälgkamera som är särskilt lämplig för porträttfotograferingar.

”Underbara byggnationer”

Han ser projektet som en Sverigeskildring av olika landskap och hur tornen är byggda i dessa miljöer. Här finns timmertorn i Porjus, designtorn i Stockholm och torn som snart är rivningsfärdiga.

– Eftersom jag tittat på fåglar sedan jag var liten och besökt massor av fågeltorn genom åren för att titta ut över vyer och fåglar så kändes det väldigt fint att porträttera dessa underbara praktiska byggnationer, berättar Roine.

När Roine kom fram till ett torn sökte han först efter en bra fotovinkel, monterade sen upp kameran och tog maximalt två exponeringar.

Maximalt två exponeringar

När Roine kom fram till ett torn sökte han först efter en bra fotovinkel, monterade sen upp kameran och tog maximalt två exponeringar. Målet var att fånga tornets karaktär och efter att ha framkallat och scannat bilderna har han nu samlat dem i nya boken ”Fågeltorn”.

Bokens texter är skrivna av Erik Halldén som reflekterar kring de här bruksföremålen. ”Det är vuxenvärldens och ålderdomens återskapande av barndomens kojor”, skriver han bland annat.

”Fågeltorn” är utgiven på Avium förlag.