Fotografer

Rolf van den Brink fokuserar på Östermalm i fotoboken ”Övre”

Rolf van den Brink har vandrat längs gatorna på Östermalm i Stockholm och fångat situationer han stött på. Nu släpper han en fotobok med bilderna.

Under en tioårsperiod har Rolf van den Brink fotograferat på Östermalm nästan varje dag. Nu samlar han bilderna i fotoboken ”Övre”. ”Folk är så excentriska att de inte ens tänker på hur de ser ut och agerar. Det finns nog inget som liknar Östermalm, varken i Sverige eller i världen”, säger Rolf van den Brink.

Det är inte de klassiskt vackra motiven, snarare mer ödesmättade bilder. Så beskrivs den nya fotoboken ”Övre” av fotografen och journalisten Rolf van den Brink som bland annat är grundare till Dagens Media och Dagens Opinion. Nu skildrar han Östermalm i Stockholm,i den nya boken.

– Under en tioårsperiod fotograferade jag på Östermalm nästan varje dag. Först tyckte jag det var tomt och tråkigt men efter ett tag upptäckte jag hur intressant och färgstarkt livet är på Östermalm, berättar Rolf van den Brink om projektet.

På en del av Rolf van den Brinks bilder dyker det upp kända ansikten.

”Handlar om en kamp”

Han har vandrat längs gatorna och fångat situationer han stött på. Han har mött det excentriska, ruffiga – och klasskillnaderna.

– Folk är så excentriska att de inte ens tänker på hur de ser ut och agerar. Det finns nog inget som liknar Östermalm, varken i Sverige eller i världen, säger Rolf van den Brink och berättar vidare:

– På Östermalm finns ett tryggt välstånd. En känsla av småstad där tiden står still, där kemtvätten ligger där den ska och mormors mor åt samma bullar på samma fik. Samtidigt är prislappen för att få existera här hög och för många handlar det om en kamp att ta sig in och hålla sig kvar i detta övre tillstånd. I dag är också Östermalm ett slagträ i debatten om fattiga och rika och om förorten versus city.

Omslag till fotoboken ”Övre”, av Rolf van den Brink.

”Övre” är den första av fyra fotoböcker där Rolf van den Brink undersöker olika tillstånd. Nästa del i serien ska heta ”Inre” och handla om Sverige.