Prylnyhet

Rolleiflex är tillbaka – som direktbildskamera

Tyska tillverkaren Rollei har släppt en konkurrent till Fuji och Polaroids direktbildskameror. Utöver den klassiska designen stoltserar kameran med ljusmätare och manuell fokusering.

Rollei är ett ikoniskt kameramärke med fleraklassiskakameror bakom sig. Bland annat sin originalRolleiflex från 1928 som var deras första tvåögda mellanformatskamera.Rolleiflex Instant Kamera TLR bygger på samma tvåögda teknik som de klassiska modellerna. Där det ena objektivet används för att komponera bilden medan det andra belyser filmen under själva fotoögonblicket.

Manuell fokus och ljusmätare

Kamerans sökaren är riktad uppåt där man komponerar och fokuserar bilden – vilket är ovanligt bland direktbildskameror som brukar ha fixed-fokus. Kameran har även inbyggd ljusmätare med möjlighet till exponeringskompensation.

Kameran har inbygd blixt och ett objektiv med bländare från f/5,6 till f/22, som består av tre element.Rolleiflex Instant Kamera TLR är 30 procent mindre än dess äldre syskon och laddas med Fujis instax-film.

Levereras i höst

Kameran finns på Kickstarter och går att köpa från ungefär 3600 kronor. Kamerorna beräknas kunna börja levereras under oktober 2018.