Utställning

”Room for street” – nytt gatufotokoncept med Mats Alfredsson

Gatufotografen Claes Hillén, aktuell med utställningen ”Gatans karaktärer” och skaparen av konceptet ”Room for street”, Mats Alfredsson, på Abecita Popkonst och Foto.

Abecita Popkonst och Foto lanserar tillsammans med gatufotografen Mats Alfredsson ett nytt långsiktigt koncept – med gatufoto i centrum. ”Room for street” ska stärka den svenska gatufotografin, och först ut är Claes Hilléns utställning ”Gatans karaktärer”.

»Jag fotograferar utan att be om lov och gillar när jag får chansen att prata med folk«, sa gatufotografen Mats Alfredsson till Kamera Bild när vi under 2018 intervjuade honom om hans fotografering på världens gator.

Nu tar Mats Alfredsson den svenska gatufotograferingen ett steg till – och inleder ett samarbete medAbecita Popkonst och Foto kring just gatufoto – med en stor del av en hel våning som fylls med bilder från gatornas alla hörn i ”Room for street”. Startskottet blev när Abecita i Borås kontaktade Mats för att utforma ett koncept kring denna genre, något som nu lanseras med Mats i spetsen.

– Streetfotografering är ju stort över hela världen, och visst finns det en massa communitys, men inte någon plattform här i Sverige, berättar Mats som har levt med gatufoto sedan 15 år tillbaka, för Kamera Bild. Och hans tanke är att det nya konceptet ska ge ett stort avtryck i fotosverige.

– Ja, det bubblar på ett sjysst sätt i Sverige kring streetfoto, och jag tror att utställningarna gör ett avtryck, det är också tanken – och att stärka svenskt gatufoto. Street är en attityd till miljön, när man kan känna lukten av gatan, och det är lite det jag strävar åt, förklarar han.

Claes Hillén.

Bjuder in inspirerande fotografer

Just nu visas gatufotografenClaes Hilléns verk i utställningen”Gatans karaktärer” som blir första utställare i det nya konceptet. Claes bilder fokuserar på de ögonblick som de flesta bara går förbi, men alla bilder innehåller människor – därav namnet.

En av bilderna i Claes Hilléns utställning ”Gatans karaktärer”.

Claes Hilléns uställning kommer visas längre på grund av corona,men tanken är att två till tre gatufotografer ska ställa ut per år, till en början svenska fotografer.De olika fotograferna som ställer ut bjuds in av Mats att delta i”Room for street”.

– De som ställer ut kommer vara gatufotografer som jag inspirerats av – och som hjälper till att lyfta genren. Till hösten kommer en, just nu, hemlig fotograf ställa ut sina verk.Hennes bildstil är starkt gatufoto som drar åt både färg och svartvitt, avslöjar Mats.

Mats Alfredsson fångar händelserna på Londons gator.

Värnar om yttrandefriheten

Med Room for street vill Mats Alfredsson också öka medvetenheten kring vad som är gatufoto.Mats menar att det i dag kan innebära en intressant utmaning att ägna sig åt just gatufoto – något han resonerade kring i vår artikel ”Möten i staden – med gatufotografen Mats Alfredsson”:

– I Sverige är det många gånger en intressant utmaning. Här finns en något större misstänksamhet och det är många som tror att man inte ens får lov att fotografera utan att först fråga. Därför är det en viktig mission att informera och värna om vår yttrandefrihet och tryckfrihet inklusive rätten att fotografera i allmänna miljöer. Det är något av det viktigaste vi har – det är en grundlag.

Se livesändningen av vernissagen och introduktionen av det nya street-konceptet på Abecitas Youtube här ovan, där även Mats Alfredsson deltar på plats.