Fotografer

Så fotograferar Elin Stahre nyfödda: ”Ansiktet ska vara i fokus”

»Nyfödda bebisar är ofta inte på något jättebra humör när de väl är vakna, man vill ha dem sömniga«, förklarar Elin som fotograferar nyfödda när de är upp till max tre veckor gamla.

”Nyfödda bebisar är ofta inte på något jättebra humör när de väl är vakna, man vill ha dem sömniga”, säger porträttfotografen Elin Stahre som bland annat ägnar sig åt nyfödd-fotografering – en växande fotogenre i Sverige.

De nyfödda fotograferar Elin Stahre när de är upp till max tre veckor gamla, vilket hon berättar mer om i Kamera Bilds längre intervju med henne.

Elin Stahre

Ålder: 35 år.

Bor: I Jönköping.

Gör: Porträttfotograf med studio i Jönköping.

Aktuell med: Vann Årets bild 2021 i SM i fotografi. Är till final i foto-VM, World Photographic Cup, som avgörs 2 maj i Rom.

Utrustning: Nikon D810 med objektiven 35mm, 50mm, 85mm och 70–200mm. Blixtar från Profoto. 

Webb: elinstahre.se, på Instagram: elinstahre

– Då är de fortfarande lite i fosterställning, med benen uppdragna och de sover ganska djupt när de väl sover. Det är lätt att posera dem, så att de ligger fint och avslappnat, säger hon.

En nyfödd-fotografering tar cirka två till tre timmar att genomföra, där det finns utrymme för matpauser när bebisen så vill. I vaket tillstånd är det inte läge att ta några bilder.

– Nyfödda bebisar är ofta inte på något jättebra humör när de väl är vakna. De ligger inte stilla, knytnävarna viftar och de har tungan ute. Och de ser skelögda ut eftersom de inte kan fokusera med blicken. Man vill ha dem sömniga, kanske inte alltid sovande men på gränsen till att vara det. Då är det lättare att räta ut fingrar så att de inte har knyt­nävar och lägga händerna där man vill ha dem.

Elin placerar bebisen i olika rekvisita så att det ska se ut som att den teoretiskt sett har lagt sig där själv. Men allt är förstås poserat och tillrättalagt. Det är mycket som »händer under filten« berättar Elin, som med små kuddar får bebisen att ligga i rätt vinkel och med huvudet upphöjt.

– Jag vill ha ansiktet som högsta punkt och med kort skärpedjup få kroppen att fejda ut och se liten ut. Fotar du i en rak vinkel blir ansikte och kropp ungefär lika stora. Då känns kroppen extremt stor jämfört med huvudet, vilket stjäl fokus. Ansiktet är det som ska vara i fokus.

Elin Stahre är porträttfotograf med studio i Jönköping.

Van vid 37 grader i livmodern

Vid nyfödd-fotograferingar har Elin ett knep hon använder för att bättra på oddsen för bra bilder. Hon ser till att bebisen inte fryser.

– Jag har värmefläktar. Så jag »knockar« ut dem med lite värme. Är det för kallt i rummet kommer de absolut inte att sova.

Vilken temperatur är optimal?

– Åtminstone 25–30 grader, beroende på barn. Sen är det inte så i hela rummet, utan fläktarna är styrda till ytan där bebisen befinner sig. Den är van vid 37 grader i livmodern och ska bebisen ligga ganska avklädd är 20–22 grader inte så behagligt för den.

Men för Elin däremot, som befinner sig en armlängd ifrån bebisen när hon fotograferar, blir det förstås svettigt. Emellanåt även för föräldrarna om Elin behöver deras hjälp, som att hålla bebisens huvud på plats. Till exempel för bilder där den ligger likt en groda och har händerna under hakan.

Det är 25–30 grader runt bebisen när Elin fotograferar, för att den ska tycka det är behagligt.

– Även om bebisen ofta har bra balans när man väl fått upp den i rätt position så räcker det med att den tar bort en hand för att falla. Det är väldigt viktigt att inte utsätta bebisen för några risker, den har ju inga nackmuskler och är inte medveten om vad den gör med kroppen alla gånger.

Därför behövs en hjälpande hand som sedan trollas bort med ett montage i Photoshop. Elin föredrar då att det är pappan som hjälper till, om det är möjligt. En kvinna som ammar luktar nämligen mat.

– Bebisen har ett otroligt luktsinne och känner ofta om mamman är i närheten. Risken är då att den vaknar.

Du läser mer om Elin Stahre i Kamera Bilds längre intervju med henne, som du hittar här!