Fotografer

Så skapade Alexandrov Klum Vogue-omslaget med Greta Thunberg

Mellan Stockholm och Uppsala fotograferades klimataktivisten Greta Thunberg av Iris och Mattias. Bilden väckte internationell uppmärksamhet då den blev omslag till Vogue Scandinavia. »Vi skrev till henne och sa vad vi ville göra och då tyckte hon och hennes rådgivare att det skulle kunna bli ett bra projekt«, säger duon om kontakten med Greta Thunberg.

Bilden väckte internationell uppmärksamhet när den publicerades på omslaget till Vogue Scandinavia. Här berättar konstnärsduon Alexandrov Klum om hur de fick Greta Thunberg att ställa upp på fotograferingen.

Ett av konstnärsduonAlexandrov Klums första projekt som nyblivna ambassa­dörer för Fujifilm, var att fotografera mode – vilket inte är vadIris och Mattias Alexandrov Klum brukar fotografera.

Iris & Mattias Alexandrov Klum

Ålder: 41 respektive 54 år.

Bor: I Spanien, mellan Valencia och Alicante, och i Stockholm.

Gör: Multidimensionell konst där de med foto, film, ljud och installationer utforskar människans relation till naturen. Är ambassadörer för Fujifilm, så kallade X-Photographers.

Aktuell med: Bland annat utställningar och live-framträdanden med »Mellan bergen och havet« där duon har utforskat den spanska naturen. Även projektet »Sökandet efter skogens själ«, som är en resa in i vår svenska natur.

Utrustning: Främst Fujifilm GFX 100s och ett stort antal objektiv från 23mm upp till 250mm som skyddas i väskor från Thinktank. Testar nu nya Lexar ­minneskort och stativ från Sirui.

Webb: alexandrovklum.com

Instagram: @alexandrovklumofficial, @irisalexandrov, @mattiasklumofficial

– Men det var också en vilja att få en ny publik att relatera till naturen, förtydligar Mattias samarbetet med det nystartade magasinet Vogue Scandinavia.

De hade hört av sig till Iris och Mattias med en förfrågan, som de först var tveksamma till eftersom de inte är så intresserade av kommersiell fotografi. »Nej precis, just därför vill vi att ni gör det här«, blev svaret från Vogue.

– De ville veta vad vi fick för associationer och tankar, och vi kom på att vi ville göra något som handlar om hållbart mode och egentligen ett ifrågasättande av konsumtion och kommersialism, säger Mattias.

Modereportaget på 16 sidor i magasinet kom att heta »Merging with Nature«, som är en slags instruktion för att närma sig naturen. I bilderna smälter modellen samman med naturen, ju längre in i reportaget man kommer. Till slut har hon blivit ett med den omgivande naturen.

– Även om det var ett modereportage så ville vi förmedla våra tankar och idéer om att vi är ett – en del av vår omgivande natur, säger Iris och fortsätter:

– Vogue Scandinavia utmanade konventionen och lät oss göra vår grej. De var inte inne och petade i hur våra gestaltningar skulle se ut, där var vi helt fria.

Omslag med Greta Thunberg

Sen kom nästa förfrågan, om de kunde tänka sig att fotografera omslagsbilden. Den frågan kom dock med vissa riktlinjer, som att det måste vara en känd person. Duon var återigen tveksamma, och Iris förklarar varför:

– Vi kände oss lite osäkra. De flesta skulle nog säga ja direkt, men vi visste på riktigt inte om det här var något som vi skulle känna oss bekväma med.

Men följande natt fick hon en dröm, som skulle komma att bli lösningen.

– Jag drömde att jag befann mig i en skog mitt under den blå timmen, med ett fantastiskt kallt ljus. Jag är en hästtjej och jag hörde i min dröm en häst som andades. När jag sen i drömmen vände mig om såg jag Greta Thunberg som satt på en vild vacker häst, och hon hade nästan vuxit fast tillsammans med den. De var ett.

Nästkommande dag väntade ett videomöte med Vogue-redaktioner i New York, London och Stockholm. »Wow, precis det måste bli vårt första omslag« blev deras reaktion på drömmen. De var sålda på idén.

– Då sa vi: »Bara för att Iris har drömt det här kan vi inte garantera att Greta kommer tycka det är en bra idé«, berättar Mattias.

Men så blev det, Greta Thunberg ställde upp.

Det känns som att ni förenas i engagemangetför klimat- och miljöfrågor?

– Ja, och det var nog också därför hon tackade ja. Vi skrev till henne och hon visste nog vad vi står för. Vi sa vad vi ville göra, vilket uppsåt vi hade, och då tyckte hon och hennes rådgivare att det skulle kunna bli ett bra projekt, säger Mattias.

Var tog ni bilden?

– Ute på landet mellan Stockholm och Uppsala, svarar Iris.

Fler detaljer än så lyckas jag inte få ut om hur fotograferingen gick till. Men ett par månader senare fanns hon där på omslaget av Vogue Scandinavia, Greta med handen klappandes på en häst. Bilden väckte internationell uppmärksamhet, där CNN till exempel rapporterade »Greta Thunberg revealed as Vogue Scandinavia´s inaugural cover star«. En bild som alltså var signerad Alexandrov Klum, efter att Iris hade haft en dröm.

– Det här var vad vi gjorde i modesvängen, vi har inga modeprojekt för framtiden. Man kan ju aldrig säga aldrig, men det här var unikt. Vi gjorde det av en specifik anledning. Och det landade rätt, säger hon.

Läs hela intervjun: ”Alexandrov Klum – det finns så mycket vackert och viktigt att värna”