Fotografer

Så skapade Erik Johansson spegelbilden

Bildkonstnären och retuschören Erik Johansson förklarar för Kamera & Bild hur han skapade den häftiga spegelbilden – och här kan du även se en timelapse hur han gjorde den – från början till slut.

Bilden "Impact", som Erik Johansson kallar sin spegelbild, kommer från en idé som han funderat på länge. Erik berättar för Kamera Bild att han tänkt på att en blank sjö nästan ser ut som en spegel och tänkte: varför inte göra en bild på temat där den spricker upp eller på något annat sätt visar vad som finns där under?

– Som med alla mina bilder vill jag alltid att det ska se så verklighetstroget ut som möjligt så jag visste att jag skulle behöva faktiskt fotografera speglar. Det var först förra året som jag såg en annons på blocket på ett gym i Falköping som höll på att renovera och behöver göra sig av med ett gäng gamla speglar, berättar Erik.

Erik slog till och köpte ca 17 kvadratmeter speglar och lämnade in dessa till sin lokala glasmästare som skar upp den till mig i lagom stora trianglar av olika storlek och form.

– Det var ett ganska tidsödande projekt och jag visste att det kunde vara ganska intressant att visa processen med att ta fram bilden så jag bestämde mig tidigt för att även filma allt med en nyligen införskaffad Gopro-kamera. Jag köpte även en drönare för att få till lite enklare översiktbilder med.

Allt innehåll till bilden fotograferades förra sommaren, 2015, men bilden blev inte klar förrän nyligen.

– Jag tror nästan att filmen tagit mer tid än bilden att göra men nu är det klart och jag är nöjd. Bilden finns även med på utställningen på fotografiska just nu som slutar på söndag, berättar han.

Kamera Bild har tidigare intervjuat Erik Johansson kring hans bildskapande – här kan du läsa hela intervjun Viktigt att perspektiven stämmer och se fler av hans fantastiska bilder.