Prylnyhet

Samsung Galaxy S23 Ultra: Läs allt om mobilens kameror

Kamera & Bild har kollat in Samsungs nya Galaxy S23, S23 Plus och S23 Ultra innan dagens lansering. Här kan du läsa mer om alla kameraspecifikationer och den nya sensorn hos S23 Ultra.

Samsung släpper nya mobiler och denna gång är det inte helt oväntat dags för en S23, S23 Plus och S23 Ultra, där den sistnämnda är den som fått de hetaste specifikationerna, med en kamerasensor på 200 megapixel och 6,8 tum stor skärm.

I det stora hela är det processor som står för en stor uppdatering, med en nyutvecklad version av Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2, som dessutom ger möjlighet till de förbättrade egenskaperna för beräkningar som även används för att hantera kameror och de AI-funktioner som finns där bakom.

Och rent prestandamässigt har Samsung lyckats väl. När jag testar telefonen som helhet är rapp, men framförallt så är hanteringen för kamerasystemen snabba, både när det gäller justeringar, ändringar och inställningar av upplösning, format, video och annat – något som gör det följsamt för den som ofta hanterar olika inställningar.

Ny sensor på 200 megapixel

Hos Samsung Galaxy S23 Ultra finns fem olika kameror:

Ultra-wide: 12 megapixel f/2,2, 120 graders vy

Wide: 200 megapixel f/1,8 med OIS (bildstabilisering), 85 grader

Tele: 10 megapixel f/2,4 med OIS, 3x optisk zoom, 36 graders

Tele: 10 megapixel f/4,9 med IOS, 10x optisk zoom, 11 grader

Framsidan: 12 megapixel f/2,2, 80 grader

För S23/S23 Plus är det 50 megapixel f/1,8 som gäller för huvudkameran, samt endast en telekameramodul.

Den nyutvecklade sensorn på huvudkameran på 200 megapixel ska enligt Samsung ge bättre bilder än föregångaren S22 Ultras 108 megapixel. Här har Samsung vidareutvecklat pixel-binning-konceptet och utökat det från 9 pixlar till 16, något som kan ses som att det höga pixelantalet ger högre bildskärpa medan flera sammansatta pixlar i pixel-binning-läget är tänkt att ge lägre brus. Detta ger upplösningsval på 200, 50 eller 12 megapixel hos S23 Ultra.

Nya Samsung S23 Ultra, S23 Plus och S23.

Förbättrade algoritmer

Här ligger ändå mycket i de omgivande delarna som går att koppla till processorkraften, för med högre upplösning krävs snabbare processor för att behandla all bilddata, och det är här själva tyngden ligger – att använda just AI, algoritmer och beräkningar för att förbättra bilden, snarare än antalet megapixel, även om det öppnar upp för möjligheter.

En fördel med pixel-binning är just möjligheten att samla in mer ljus för att skapa en bildpixel, något som lämpar sig främst för fotografering eller filmning i svagt ljus. Det är också här vi kan anta att fördelen med tekniken kommer fram – minskat brus vid fotografering i mörker.

Enligt samsung har S23 Plus blivit bättre på att skilja olika typer av material och strukturer på det man fotograferar, vilket i sin tur leder till möjligheten att använda rätt uppskärpning eller justering. I sin tur leder detta till smartare separering av exempelvis bokeh-effekten när bakgrunden blir suddig.

Flera valmöjligheter i S23 Ultras kameraapp.

Autofokuseringen har förbättrats genom referens från fler pixlar mot föregångaren, något Samsung kallar "Super Quad Pixel". För den som vill ha tillgång till bilder i råformat finns Expert RAW-appen för att fotografera i mer fler inställningsmöjligheter och råformat för vidare efterbehandling.Selfiekameran har stöd för Super HDR och möjlighet till 60 bilder per sekund för video jämfört med föregångaren S22.

Hyperlapse för astro

Astro hyperlapse gör att man kan välja 300x-inställning för att fånga en videosekvens på sjärnor som rör sig. Dessutom finns ett speciellt AR-läge med möjlighet att fotografera stjärnorna eller natthimlen och samtidigt se stjärnbildernas position direkt på himlen, kallad "Constellation Guide".

För den som vill använda sig av multiexponering i nattläget finns även denna möjlighet, något som i princip fungerar som en intern bildstackning av flera bilder för att minska bildens brus.

Video i 8K

Video går att spela in i 8K/30 med en bildvinkel mellan 57–80 grader. Nytt är den förbättrade bildstabiliseringstekniken som ökar rörligheten från 1,5 graders förskjutning till 3 grader, jämfört med föregångaren. Med denna blir bilden beskuren.

Jag passade på att testa funktionen inomhus där vi tittade på mobiltelefonerna och den verkar göra ett riktigt bra jobb för att stabilisera en videosekvens när man exempelvis går, utan att det blir ryckigt.

Samsung Galaxy S23 Ultra kommer finnas tillgänglig till ett rekommenderat pris från 16 990.Samsung Galaxy S23 kostar 11 490 kronor (128 GB) och 11 990 kronor (256 GB).Samsung Galaxy S23 Plus kostar 14 490 kronor (256 GB) och 15 490 kronor (512 GB).

Telefonerna finns tillgängliga från och med nu hos ett begränsat antal operatörer. Bred säljstart är 17 februari.

Läs mer: Om du vill veta mer om mobiltelefonernas specifikationer utöver kamerorna som vi berör i denna artikel, kan du läsa om dessa hos vår systertidning Mobil förS22 UltraochS23/S23 Plus.