Prylnyhet

Samsung släpper en ny spegellös plattform - NX mini

För att kunna göra kameror mindre än tidigare, måste man oftast dra ner på storleken på något. Nya Samsung NX mini med 1-tumssensor är en av världens minsta kameror med utbytbart objektiv.

Samsung har med nya NX mini minskat ner sensorn till samma storlek som Nikon har i sina 1-kameror, 1" alltså. Detta har gjort att man får en kamera som är väldigt liten och smidig att ta med sig. Målgruppen för kameran är de som alltid vill ha med en kamera och ta bilder av sitt vardagsliv med bättre kvalitet än vad en mobilkamera kan åstadkomma. Man kan tänka sig att det blir en konkurrent till Panasonic GM1 och Fujifilm X-M1.

För att blidka dessa har man utrustat kameran med en vinklingsbar skärm som går att vrida upp 180grader så att man kan se sig själv när man ska ta ett självporträtt. NX mini har också en funktion som Samsung kallar Wink mode. Wink mode innebär att kameran detekterar ögon i bilden och när någon blinkar mot kameran så väntar den två sekunder och tar sedan en bild. Du behvöer alltså inte själv trycka på avtryckaren för att en bild ska tas utan du kan fokusera helt och hållet på att vara snygg på bilden.

Kameran har som sagt en sensor på 1 tum och upplösningen ligger på 20 megapixlar. NX mini har så klart också wifi och NFC för att kunna kommunicera med mobila enheter. En nyhet i kameran är att den kan skicka bilder till fyra olika enheter samtidigt, så om du tar en bild på dina vänner kan du dela ut den till alla på en gång.Eftersom NX mini har en ny sensorstorlek, för Samsung i alla fall, så har den också en ny objektivfattning (med cropfaktor på 2,7x). Till denna nya fattning kommer det två objektiv, en standardzoom 9-27mm f/3,5-5,6 ED OIS och en fast 9mm f/3,5 ED. Senare i sommar kommer även en 17mm f/1,8 OIS. Som namnen antyder har zoomen och det kommande objektivet bildstabilisering.

Vi har ännu inte fått något svenskt pris, men i USA kommer kameran att kosta 449 dollar i kit med den fasta 9mm, i kit med en blixt och zoomen kommer priset att ligga på 549 dollar. Kameran dyker upp i april.