Prylnyhet

Samyang släpper 50mm f/1,4 för både film och stillbild

Den koreanska tillverkaren Samyang har så sakteliga byggt upp en imponerande serie med fasta objektiv. Nu kommer en ljusstark 50mm i versioner för både stillbild och film.

Samyang har tidigare inte gett sig in i 50mm-landet. Men nu när det bestämt sig kommer två objektiv på en gång. Skillnaden mellan de båda är att det ena är avsett för film medan det andra är avsett för stillbild. Det som skiljer dem åt är att filmobjektivet har en steglös bländarring och både fokus- och bländarringen är förberedda för att man ska kunna montera kopplingsringar för att styra dem via en videorigg.

Både 50mm f/1,4 AS UMC och 50mm T1,5 AS UMC är anpassade för småbildssensorer och kommer i tio olika bajonettfattningar: Canon EF och M, Nikon, Pentax K, Sony A och E, Samsung NX, Fujifilm X, Four Thirds och Micro Four Thirds.

Objektivet placerar sig mellan Saymangs 35mm och 85mm och ger en mer fullständig serie av fasta objektiv. För att se till att objektiven levererar bra färger och kontraster har linserna behandlats med Samyangs UMC-behandling.

Filmobjektivet kommer i september och kommer att kosta 5699 kronor. Objektivet för stillbild kommer i oktober men priset är ännu inte klart.