Lag & Upphovsrätt

Sara Skyttedal fakturerar för retweetad bild

Sara Skyttedal (KD) skickar ut fakturor till de som på sociala medier delar den omtalade bilden där hon poserar framför ett militärfordon i Israel 2009. ”Jag måste markera”, säger hon och hänvisar till den pågående rättstvisten om bilden.

Bilderna från Sara Skyttedals semesterresa i Israel 2009 har fortsatt att spridas i sociala medier, mot hennes vilja. I början av augusti gick den kristdemokratiska politikern ut och meddelade på Twitter att hon kommer kräva pengar från de som på olika sätt delar bilderna.

Nu har hon gjort så. En person som i förra veckan retweetade en av Israel-bilderna fick en faktura på 8000 kronor inklusive moms, för ”webbpublicering utan upphovsrättinnehavarens medgivande”. Det rapporterar SVT som har varit i kontakt med personen:

– Jag bestred fakturan. Jag mejlade och sa att jag anser att jag inte har publicerat den, utan att jag retweetat den.

Vill inte att de sprids

Sara Skyttedal tycker att det tydligt har framgått på Twitter att hon inte vill se bilderna fortsätta spridas. Hon hänvisar till den pågående rättstvisten.

– Jag har en pågående rättstvist om den här bilden och jag har vunnit upphovsrätten. Jag måste markera att jag kan inte bidra till att den finns på nätet för rättstvistens skull, säger hon till SVT Nyheter.

Stämde tidning för upphovsrättsintrång

Turerna har varit många kring Sara Skyttedals semesterbilder, de som hon lade upp på sin Facebook-sida 2009. Hon var i Israel och på bilderna syns hon posera framför ett militärfordon tillsammans med KD:s nuvarande partiledare Ebba Busch Thor.

När Busch Thor 2015 kandiderade som partiledare, publicerade Dagens Nyheter en del av dessa bilder, något som startade en upphovsrättslig tvist. Sara Skyttedal menade att bilderna var privata och stämde tidningen för upphovsrättsintrång.

När domen från Tingsrättens föll såg Sara Skyttedal den som en seger, men även Dagens Nyheter fick delvis rätt. Båda parter valde ändå att överklaga domen som prövades i hovrätteni december. Domen har ännu inte kommit.