Lag & Upphovsrätt

Sara Skyttedal förlorar bildtvist mot DN: ”Det är tungt”

Dagens Nyheter får rätt i bildtvisten mellan dem och KD-politikern Sara Skyttedal. Hon tvingas nu betala över 500 000 kronor i rättegångskostnader. ”Det är tungt. Orkar inte ta några intervjuer just nu”, kommenterar Sara Skyttedal domen.

Efter att både Sara Skyttedal och Dagens Nyheter för ett och ett halvt år sedan överklagade tingsrättens dom, ger nu Patent- och marknadsöverdomstolen DN rätt.

De hade rätt att publicera hennes bilder från Facebook, där hon bland annat syns posera vid ett israeliskt militärfordon. Sara Skyttedal måste nu, utöver sina egna ombudskostnader, betala DN:s rättegångskostnader på 522 274 kronor. Domen kan inte överklagas.

Sara Skyttedal meddelar på Twitter att hon inte orkar ge några intervjuer. ”Det är tungt”, skriver hon.

Men enligt tidigare uppgifter är det inte Sara Skyttedal själv som behöver betala rättegångskostnaderna. Efter domen från tingsrätten uppmuntrade nämligen Svenska Fotografers Förbund Sara Skyttedal till att överklaga. SFF meddelade då att de är beredda att ta den ekonomiska risken för överklagandet och stå för de kostnader som en förlust i högre instans skulle kunna innebära.

Poserade med Ebba Busch Thor

Turerna har varit många kring Sara Skyttedals semesterbilder, de som hon lade upp på sin Facebook-sida 2009. Hon var i Israel och på bilderna syns hon posera framför ett militärfordon tillsammans med KD:s nuvarande partiledare Ebba Busch Thor.

När Busch Thor 2015 kandiderade som partiledare, publicerade Dagens Nyheter en del av dessa bilder, något som startade en upphovsrättslig tvist. Sara Skyttedal menade att bilderna var privata och stämde tidningen för upphovsrättsintrång.

När domen från Tingsrättens föll såg Sara Skyttedal den som en seger, men även Dagens Nyheter fick delvis rätt. Båda parter valde ändå att överklaga domen som prövades i hovrätten i december. I dag kom alltså domen.

Upphovsrättslagen ger DN rätt

Patent- och marknadsöverdomstolen bedömer att både upphovsrättslagen och EU-rätten ger DN rätt. Tidningar får under vissa förutsättningar återge fotografier i samband med en redogörelse för en aktuell händelse.

Att Skyttedal först publicerat bilderna på sin Facebook-sida och därmed gjort dem tillgängliga för ”ett stort och obestämt antal personer”, ska vara en av orsakerna bakom domstolens beslut. De hänvisar även till att DN:s publicering skedde i samband med en aktuell händelse, vilket ska ha varit konflikten i Mellanöstern.

Enligt Patent- och marknadsöverdomstolen saknar det betydelse att fotografiernaskildrade en resa som hade gjorts längre tillbaka i tiden, eftersom resan blev aktuelltillsammans med det stundande valet av partiledare.

”De har ljugit”

På Facebook skriver Sara Skyttedal så här om DN:s publicering av hennes bilder:

”Dessa användes i en ”nyhet” där de därefter ljugit om vad bilderna föreställde och försökte konstruera en kontrovers inför vårt då stundande partiledarval. DN:s inställning har hela tiden varit att jag inte bör ha något skydd för min integritet och upphovsrätt eftersom jag är en offentlig person.

När jag valde att driva frågan har det hela tiden varit en principfråga om rätten till privatliv. Jag skäms inte för de bilder som publicerats. Det som varit viktigt för mig är att mediala jättar inte helt godtyckligt ska kunna ta sig friheter att publicera precis vad som helst som hör till min privata sfär.”

”En förlust för rätten till privatliv”

Vidare skriver Sara Skyttedal:

”Känner med de fotografer i Sverige vars bildrättigheter nu inte är säkra. Den som inte vill att ens bilder ska få exploateras fritt av media är tydligen idag helt oskyddad.

Det spelar inte någon roll om dina bilder föreställer kaktusar, vackra vyer, bilder på dina vänner eller om de skildrar en partiledare. Domen idag innebär en stor förlust för mig personligen, men också en förlust för rätten till privatliv.”

Här kan du läsa domen från Patent- och marknadsöverdomstolen.