Lag & Upphovsrätt

Schweizisk by förbjuder fotograferande

I dag får allt fler platser restriktioner gällande fotografering. Den senaste platsen där detta skett är den lilla alpbyn Bergün i Schweiz där man bestämt sig för att förbjuda fotografering.

Den senaste tiden har det till exempel blivit förbjudet att fotografera på vissa sjukhus(i den här artikeln tipsar vi om andra ställen du ska undivka att fotografera), men nu har alltså ett helt samhälle bestämt sig för att det inte längre ska vara tillåtet att fotografera där.

I den lilla byn Bergün tycker man nämligen att det är synd att människor ska känna sån avundsjuka på de som får vara i byn när de ser bilder från den, då den är så pittoresk och vacker. Därför tycker man att det vore bättre om man inte fick ta några bilder alls där. Då skulle ju alla slippa se bilderna och följdaktligen slippa bli avundsjuka.

De har även bett Nasa att ta bort satellitbilder från byn för att följa de nya riktlinjerna.

Brott mot reglerna kommer att resultera i böter på fem schweiziska franc, vilket motsvarar ungefär 50 kronor. Men stadens turismchef säger dock att det är ganska osannolikt att några böter kommer att skrivas ut.

Det hela är så klart en PR-kampanj för att få turister att besöka byn. Om den lyckas eller inte? Ja, det är nog upp till Bergün att utvärdera.