Utställning

SD:s bildval visas inte på Fotografiska

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/picture-frame_0.jpg?itok=SL9z-wPV","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/picture-frame_0.jpg?itok=SL9z-wPV","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/picture-frame_0.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/picture-frame_0.jpg?itok=G6zPLeF4","w":1920,"h":1172,"title":"Sverigedemokraternas bidrag till utst\u00e4llningen "Bildvalet" p\u00e5 Fotografiska kommer inte att visas. SD hade skickat in konstn\u00e4ren Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund.Foto: Glamazon \/ Pixabay<\ span="">"}]
Sverigedemokraternas bidrag till utställningen "Bildvalet" på Fotografiska kommer inte att visas. SD hade skickat in konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund.

Fotografiskas utställning ”Bildvalet” låter riksdagspartierna visa vilket Sverige de vill se efter valet. Sverigedemokraterna skickade in Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund, vilket Fotografiska inte kommer att visa. ”Sverigedemokraterna väljer att skapa ett läge där de ska uppfattas som offer för censur”, sa Fotografiskas VD Per Broman under vernissagen.

Fram till valet pågår en utställning på Fotografiska, där de har bjudit in riksdagens åtta partier att visa vilket framtida Sverige de vill se. Respektive parti fick skicka in fem bilder, men Sverigedemokraternas bildval kommer inte att visas under utställningen. De skickade in fyra pixlade bilder av en teckning och en femte på själva teckningen: konstnären Lars Vilks Muhammed som rondellhund.

– Först stod vi helt frågande: Är Sverigedemokraternas vision att det ska sättas upp rondellhundar över hela Sverige? Men sen fattade vi: Sverigedemokraterna väljer att, istället för att visa väljarna sin vision, skapa ett läge där de ska uppfattas som offer för censur och sätta fokus på muslimska extremister. Vi förklarade läget för dem och bad istället om de fem efterfrågade fotografierna, vilket inte kom, sa Fotografiskas VD Per Broman igår under vernissagen.

Till den kom även representanter för SD i sällskap med Lars Vilks.

Svarar inte mot utmaningen

Fotografiska tycker inte att SD:s bildval svarar mot utmaningen, att skicka in fem bilder som visar partiets vision om vilket Sverige de vill styra efter valet.

– Självklart ställer vi inte ut detta material, dels för att det inte alls uppfyller utmaningen som vi gav alla partier: Visa vilket Sverige vill ni se efter valet! Och dels för att det, som alla vet, är förenat med fara att visa denna teckning. Vilket förstås är avskyvärt – att vissa extremister utövar våld som förtrycker yttrandefriheten – men det är den tid vi alla lever i, förklarar Per Broman beslutet att inte visa bilderna.

”Ska kunna hänga ut sådana här tavlor”

För Expressen förklarar Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna, sin idé:

– Vad är en relevant bild att visa i det här sammanhanget? Då kom vi att tänka på den här bilden, som inte kunnat ställas ut ordentligt. Då är vår vision att i ett framtida Sverige, som vi styr, ska man kunna hänga ut sådana här tavlor utan att riskera att attackeras.