utställning

Se fotoutställningen "Förpackad" på Jönköpings läns museum

Konstnären Mattias Käll och hans familj samlade under ett helt år all förpackningsplast från sina inköp. Resultatet blev fotoutställningen Förpackad.

Vad händer med det vi producerar? Den frågan ställde sig konstnären Mattias Käll, som tillsammans med sin familj började samla förpackningar under ett helt år från sina inköp. Resultatet blev fotoutställningen Förpackad som visas på Jönköpings läns museum.

Människans konsumtionsbeteende undersöks av Mattias genom fotografi, installationer och performance, och ger en visuellt slående upplevelse av vårt förhållande till plasten som blir problematiskt i naturens kretslopp.

”Under arbetet med Förpackad fick jag rent fysiskt känna på hur stora mängder plast vi får med oss genom vardagskonsumtion. Att bära runt på allt det här är tungt. Det blir en upplevelse som jag kan känna i kroppen. Kanske kan mina verk fungera som en yta för att reflektera över vår konsumtion. Många upplever att det finns en spänning i att fotografierna är förrädiskt vackra. Det tycker jag om." berättar Mattias Käll.

På vernissagen 1 juni kommer Mattias Käll promenera genom Jönköping med orangea sopsäckar fyllda med förpackningsplast från Hoppets torg klockan 11:30. Utställningen invigs på länsmuseet kl 12:00 av Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef på Region Jönköpings län, därefter samtalar Mattias Käll med Åsa Nilsson Dahlström, fil.dr i kulturantropologi och universitetslektor i globala studier vid Jönköping University.

Utställningen visas på Jönköpings läns museum t.o.m. 15 september.

Om konstnären

Mattias Käll, född 1977 i Jönköping, är f.n. bosatt i Örebro. Hans utställningar och projekt utforskar teman som matsvinn, fast fashion, industriell djurhållning och biologisk mångfald. Hans konstnärskap har sitt ursprung i ett stort naturintresse – delvis hämtat från uppväxten på en gård utanför Nässjö.