utställning

Se franska konstnären JR:s uställning Déplacé·e·s 

Utställningen på Kulturhuset Stadsteatern handlar om de miljontals barn som är på flykt världen över på grund av förföljelse, krig, klimatkatastrofer och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Torsdag den 23 maj öppnar utställningen Déplacé·e·s av den franska konstnären JR på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och visas året ut. 

Utställningen handlar om de miljontals barn som är på flykt världen över pågrund av förföljelse, krig, klimatkatastrofer och kränkningar av mänskliga rättigheter. JR:s konst kombinerar fotografi, offentlig konst och socialt engagemang i storskaliga verk. 

I utställningen Déplacé·e·s, som visades första gången på Gallerie d'Italia i Turin våren 2023, visas bilderna av alla dessa flyktingbarn samlade på en och samma plats. Valeriia, Thierry, Kevine, Andiara, Angel, Jamal, Ajara, Moise och Mozhda är namnen och ansiktena på de barn som förkroppsligar de här tvångsförflyttningarna. 

Under öppningsveckan genomför platssamverkan På Sergels torg även JR:s projekt Inside Out ute på torget under parollen ”Faces of Sergels torg”. Där kommer torgets besökare få chansen att ta sina porträtt och se sig själva speglas i en mosaik av samhället. 

JR.

JR ställer obehindrat ut sina verk på gator runt om i världen och uppmärksammas av människor som inte är typiska museibesökare. Från förorterna i Paris till slumområdena i Brasilien och gatorna i Istanbul, klistrar JR upp enorma porträtt av okända människor. År 2011, efter att ha tagit emot TED Prize, skapade JR det globala deltagande-konstprojektet Inside Out, som hjälper samhällen att göra sin röst hörd genom att visa storskaliga svartvita porträtt på offentliga platser. Tack vare sin anonymitet lämnar JR utrymme för en mötesplats mellan motivet/protagonisten och den förbipasserande/tolkaren. Det är vad JR:s arbete handlar om: att väcka frågor.

Inside Out reser vidare till Kulturhuset Stadsteatern Vällingby den 24 maj som vi skrivit om tidigare.

Här kan du läsa mer om "Déplacé·e·s".