Prylnyhet

Sigma 20mm f/2 DG DN | C – ny ljusstark vidvinkel för spegellöst

Sigma fyller på sin serie med objektiv specialiserade på spegellösa kameror. Det senaste är det vidvinkligaste av de sju och har samma robusta konstruktion som tidigare.

Sigma har nu lanserat ytterligare ett objektiv i sin I-serie, alltså deras premiumobjektiv för spegellösa kameror. Det nya objektivet, Sigma 20mm f/2 DG DN | C, följer i samma fotspår som de tidigare objektiven i samma serie 24, 35, och 65mm som samtliga har f/2 (övriga objektiv i I-serien har mindre maxbländare). Det nya tillskottet blir alltså det vidvinkligaste i serien som också får samma design och tillverkas helt i metall.

Den optiska konstruktionen består av tretton element i elva grupper. För att motverka reflexer och kontrastförlust vid motljus har Sigma använt sig av sina Super Multi-Layer-beläggning och en Nano Porous-beläggning. Närgränsen för objektivet ligger på 22 centimeter och filtergängan är 63 millimeter.

Autofokusen iris av en stegmotor och objektivet har en fysiskt omkopplare för manuell fokusering. Fokusringen kan också användas antingen som linjär eller som icke-linjär beroende på vad användaren önskar. Förutom fokuseringen finns också en manuell bländarring.

Objektivet har en vikt på 370 gram och storleken i övrigt är 70 millimeter i diameter medan längden är 72,4 millimeter. Sigma 20mm f/2 DG DN | C kommer med fattning för Sony E och L-bajonett (det vill säga Leica, Sigma och Panasonic).

Det rekommenderade priset i sverige hamnar på 8000 kronor.

Sigma har tidigare sagt att de under den kommande perioden kan komma att påverkas av halvledarbristen och att de redan under hösten hade problem att producera tillräckligt många objketiv för att fylla alla ordrar, så det återstår väl att se hur tillgången på det nya objektivet kommer att se ut.