Kamera & Bild testar

TEST: Sigma fp L – spännande kamera med modulärt koncept

Världens minsta och lättaste digitala systemkamera i fullformat – så sammanfattar Sigma själva sin uppdaterade efterföljare fp L. Men trots sin storlek ger den både stora bilder och spännande teknik i sin något egna design.

Vi känner helt igen designen hos nya Sigma fp L från föregångaren, Sigma fp. Men på insidan finna ändå en hel del spännande förbättringar, bland annat den snabbare fasdetekterande autofokusen och högre upplösningen på hela 61 megapixel.

Till att börja med syns det nog på bilderna på kamerahuset att det redan här är en något annorlunda kameran än vi är vana vid. Designen är något mer modulär, och det innebär att exempelvis den utstående elektroniska sökaren är ett tillval att köpa till. Beroende på vilken fotograf du är så vill du ha eller inte ha den. Det är också detta som jag ser som en styrka hos Sigma fp L – den är så pass kompakt och liten mot vad man får i teknik och upplösning, samtidigt som man kan bygga på med både sökare eller extern inspelningsutrustning, om man exempelvis filmar mycket.

För till stor del är denna kamera också riktad mot video-entusiasterna, med både för- och nackdelar på den fronten. Och så klart använder man valfritt L-objektiv av de som ingår i L-Mount Alliance, alltså objektiv från Sigma, Leica och Panasonic – vilket är en finfin styrka.

Annat upplägg – smart sökare

Även om menyer, system, reglage och knappar är hyfsat likt övriga kameror, så finns saker som är annorlunda. Längst ned på baksidan finns en rad knappar för olika val, med inställningar för bland annat tonalitet, färg och fotolägen. I början är det något annorlunda, men jag tycker ändå Sigma lyckats bra att få till något både eget och funktionellt, vilket är ovanligt att se idag.

Kameradesignen är riktigt snygg, nästan lite futristiskt, och jag uplever den som riktigt kvalitativ. Handhavandet fungerar också bra, med både knappar och reglage, och dess placeringar. Däremot har jag ingen förståelse för varför inte vänsterknappen på knapphjulet är »tillbaka« i menyerna, när högerknapp är »framåt« – man får använda meny-knappen istället, vilket krånglar till det en del.

Pekskärmen på 3,2 tum är riktigt fin, med klar skärpa, och finfin bildkvalitet och en upplösning på 2,1 miljoner bildpunkter. Däremot kan jag tycka att man inte gjort mycket för att utnyttja möjligheterna med just pekskärm – även om det går att sätta fokuspunkt och lite annat, är det mycket man skulle kunnat lägga till för att exempelvis navigera i menyerna eller ändra vissa inställningar.

Är man inte helt nöjd med att bara fotografera med skärmen så kan man köpa till den elektroniska sökaren EVF-11, som man skruvmonterar på kamerans sida i kamerans USB C-uttag. På den sökaren finns även ett annat USB C-uttag, vilket gör att man inte blir utan om man behöver koppla in extern hårddisk. Med sökaren blir kameran klart större, men å andra sidan blir fotograferingen också annorlunda, med möjligheten att se världen i 3,68 miljoner bildpunkter. Dessutom kan ockularet vinklas för att kunna titta nedåt även om man fotograferar framåt. På köpet får man även ett hörlursuttag, men å andra sidan förlorar man uttaget för mini-HDMI, vilket gör det svårt att spela in i Apple Prores RAW som går över HDMI. Men, jag tycker att lösningen är innovativ och spännande, och att Sigma löst sina idéer på ett smart vis.

Grym bildkvalitet. Kvaliteten hos bilderna ur sigma fp L är otrolig — detaljer, skärpa och möjligheterna till efterbehandling är på topp, mycket på grund av den bakbelysta och högupplösta sensorn på 61 megapixel.1/100 S • F/3,5 • ISO 640

Autofokus och prestanda

Med nya tillägget för fasdetekterande autofokus har också AF-prestandan förbättrast ytterligare mot föregångaren. men trots detta kan det kännas som om det stundvis blir tungrott att fokusera snabbt och säkert. Den är inte så säker som man i dag vant sig vid, och heller inte lika snabb, vilket innebär att viss fokusjagning är något man får stå ut med. Trots detta finns funktioner för följande autofokus, och inte heller den är speciellt snabb, vilket gör att den också blir svår att använda på ett bra sätt i praktiken. Allt beror så klart på hur snabbt det man fotograferar rör sig. Däremot fungerar ansikte- och ögon-AF bra, även om den inte prestar som de bästa kamerorna just nu.

Seriebildstagningen är på 10 bilder per sekund, vilket i en första anklick också imponerar med sitt kompakta format och höga bildupplösning. Men då hamnar vi istället i buffert-dilemmat, som gör att vi bara kan fotografera i runt en sekund i dessa 10 bilder per sekund, vilket så klart är en nackdel. Dessutom blir kameran något långsam när man väl ska titta på bilderna, eftersom den tar tid att skriva till kortet.

Bra dynamik. Hårda kontraster mellan ljus himmel och mörka skuggor är inga problem för Sigma fp L. Det dynamiska omfånget gör att man kan plocka fram detaljerna i efterhand.1/200 S • F/9 • ISO 250 (beskuren)

Spännande för video

Just video är däremot något där funktionaliteten hos Sigma fp L gör bra ifrån sig. Bland annat hittar vi fina specifikationer med sina 4K/30p med möjlighet till Cinema DNG i 12 bitar, och möjlighet till Prores RAW. Även hanteringen är snygg med video-interfacet som visar tiden och inställningarna. Möjligen kan det bli lite övermäktigt för den som inte är invigd i videovärlden, men alla populära hjälpmedel finns för att hjälpa dig på traven.

För den som är insatt finns möjligheterna att fortsätta med modulariteten och utöka kringutrustningen med exempelvis större bildskärm och ljudutrustning, och häri ligger än en gång styrkan hos Sigma fp L – det är du som väljer.

Men, nackdelen hos kameran gällande video blir tyvärr nära på samma som för autofokusen – den långa bildutläsningen från sensorn bidrar till en rätt stor »jello effect«, alltså att bilden ser ut att vobbla när man panorerar, vilket är ett stort problem om man vill panorera hyfsat snabbt utan att bilden ska börja luta åt ett håll. Detta hade kunnat blivit mycket, mycket bättre, och något som antagligen gör att en del av målgruppen – videointresserade fotografer – tänker till både en och två gånger. Filmerna blir däremot otroligt skarpa och kvalitativa med bra optik, och filmar man i råformat så finns möjligheten att skapa ett helt fantastiskt vidematerial.

Den höga upplösningen gör det möjligt att beskära bilden hårt, se nedan.
Del av bilden ovan.

Slutsats

Bildkvaliteten hos både film och stillbild är riktigt fin och detaljrik, och den bakbelysta sensorn gör också att kameran presterar riktigt bra i svagt ljus. Här ser vi inga hinder – fotografera i 61 megapixel och njut av upplösningens höga kvalitet, eller beskär direkt i kameran till lägre upplösning, som ändå är tillräckligt hög.

Ja, med sitt extremt kompakta format men fylld med många spännande funktioner kommer Sigma fp L en hel del steg framåt jämfört med den tidigare versionen. Även om kameran till en början känns något annorlunda är det något man växer in i, men det är också då man upptäcker både fördelar och nackdar med det portabla formatet. För den som behöver hög upplösning i ett kompakt format men skippar sportfotot – och premierar både video och stillbild – kan denna något annorlunda kamera vara något att kolla in.

Specifikationer

Typ

System (L-Mount)

Cirkapris

25 000 kronor(ca 30 000 med EVF-11)

Sensor

36 x 24 mm

Upplösning

61 megapixel(9520 x 6328)

ISO

100–102 400

Skärm

3,2 tum(2 100 00 bildpunkter), fast pekskärm

Serietagning

Ca 10 bilder/s 

Filmning

4K/30p

Minneskort

SD (UHS-II)

Inbyggd blixt

Nej

Hörlursuttag

Ja, med EVF-11

Mikrofoningång

Ja

Wifi

Nej

Mått

112,6 x 69,9 x 45,3 mm

Vikt

427 gram (med batteri)

Betyg

Handhavande: 57

Snabbhet: 58

Byggkvalitet: 76

Mångsidighet: 60

Funktioner: 59

TOTALT: 66