Prylnyhet

Sigmas Foveon X3-sensor antagligen färdigutvecklad i år

Sigmas vd Kazuto Yamaki berättar att deras nya sensor med tre lager antagligen kommer vara färdigutvecklad under senare delen av 2022.

Sigmas vd Kazuto Yamaki.

I våras fick Kamera Bildsom enda svensk media möjlighet att intervjua objektiv- och kameratillverkaren Sigma Corporations vd Kazuto Yamaki när han var på besök i Sverige på Stockholms-kontoret. På plats pratade vi om objektivteknik, men även mer ingående om Sigmas Foveon X3-sensor.

Hindren är många för att utveckla en sensor med ny design, något som Kazuto Yamako berättade närmare om i vår andra artikel "Sigmas vd berättar mer om kommande Foveon X3-sensorn" där vi gick in djupare på sensorns detaljer:

– Den första fasen påvisade att arkitekturen för pixlarna fungerande. Vi är nu fortfarande i den andra fasen där vi försöker skapa en protoyp av den trelagrade stackade sensorn. Vi är inte riktigt där än, och det är fullt upp i halvledarindustrin som gör att det tar lång tid att utveckla – något som försenar projektet, sa Kazuto Yamaki till Kamera Bild då.

Skiss på nya Foveon X3-sensorns lager.

Nu verkar det som om arbetet med prototypen går framåt. I en ett Youtube-klipp från Sigma America där Kazuto berättar om Foveon X3-sensorn berättar han att de fortfarance arbetarpå en prototyp som enligt honom "borde vara klar senare i år".

I klippet berättar han även mer om objektivteknik, spegellösa kameror och avsikterna med nya Foveon X3-sensorn.