Fotografer

Självporträtt i virustider – med Anna W Thorbjörnsson

Konstfotoprojektet ”Quarantine Queen” växte fram under pandemin när fotografen Anna W Thorbjörnsson blev ”fast” hemma.

Pandemins isolering har fått fotografen Anna W Thorbjörnsson att utforska självporträttets möjligheter. Resultaten går att se i en ny fotobok.

Till vardags arbetar fotografen Anna W Thorbjörnsson mycket med reseguideböcker. Men 2020 stannade detta av nästan helt på grund av pandemin. Hon blev hemmavid och började då istället att undersöka vilka fotomöjligheter som fanns i hemmet. Konstfotoprojektet ”Quarantine Queen” växte fram där hon utforskar självporträttets möjligheter i hemmets isolation.

– Frustration, ensamhet, rädsla, rastlöshet – virustiderna och all tid vi tillbringar hemma skapar starka känslor. I ”Quarantine Queen” har jag försökt fånga dem i självporträtt och samtidigt få utlopp för min uppdämda skaparlust och kreativitet, säger Anna W Thorbjörnsson.

Självdistans och humor

Alla bilder är tagna i hemmet i Malmö med hjälp av rekvisita hon hittat där. En del bilder går åt det mörka hållet, men här finns också bilder med självdistans och humor.

– Det har blivit många skratt när jag provat olika utstyrslar här hemma, inte minst till femåringens stora förtjusning!, säger Anna.

Fotografen Anna W Thorbjörnsson med sin nya bok.

Bilderna har nu samlats i boken ”Quarantine Queen, The Female Eye other fabulous people” som släpps i dagarna. Mellan den 22 och 24 oktober blir det även utställning av bilderna på Atoll Gallery i Stockholm.