Nyhet

Sony A – snart ett minne blott?

Sony börjar plocka bort A-fattningen från sina produktsidor och det ser onekligen ut som om systemet är på väg att försvinna.

I USA har Sony plockat bort alla sina kameror med A-fattning från sin produktsida. På Sonys svenska sida finns endast ett kamerahus kvar med Sonys spegelreflexsystem, A68. Senast Sony lanserade något i A-serien var 2016 då flaggskeppet A99 II kom.

På samma sida som A68 nu återfinns ligger också en film som presenterar Sonys One Mount-tänk, alltså att de har en fattning för aps-c, fullformat, stillbild och video, så steget är ju inte långt till att tänka sig att Sony vill satsa all sin utvecklingskraft på ett system, vilket de i och för sig har gjort de senaste fem åren.

Sonys A-fattning är en rest kvar från när de köpte upp Konica Minoltas kamerasektion 2006, då med ambitionen att ta en fjärdedel av marknaden för systemkameror (2020 låg de runt 20 procent så de är nästan där). Det som gjorde A-systemet speciellt var att de implementerade transparenta speglar, vilket skulle resultera i snabb seriebildstagning och bra följande fokusering då kameran aldrig behövde vänta på att spegeln skulle röra sig. Men nu ser det alltså ut som om den sista spiken år på väg att knackas ner i kistan för A-systemet, något som antagligen inte kommer som en överraskning för någon.

Kamera bild har hört av sig till Sony för en kommentar och uppdaterar artikeln så snart vi får svar.