Prylnyhet

Sony A7 IV har högre upplösning och snabbare autofokus

Den nu tre år gamla allroundkameran A7 III får nu en efterföljare: A7 IV. Den nya versionen får 33 megapixel och realtids-autofokus från flaggskeppsmodellen Sony A1.

Sony släpper nu en ny version av sin allroundkamera A7, denna gång i den fjärde versionen. Jämfört med föregångaren A7 III har Sony denna gång ökat upplösningen från 24 megapixel hos A7 III till 33 megapixel hos A7 IV med en nyutvecklad bakbelyst fullformatssensor.

Autofokusen har fått den seanste Bionz XR-processorn och autofokustekniken från flaggskeppet Sony A1, med realtidsföljande AF-prestanda för bland annat ögonidentifiering, följande av fågar och djur, både i video och stillbild. Igenkänningen för ansikten ska enligt Sony har förbättrats med 30 procent mot föregångaren A7 III.

Video spelas in i 4K/60p 1 Super 35mm-läge och upp till 4K/30p med översamling från 7K i full sensorbredd. Kameran kan även spela in i 10-bitars 4:2:2, XAVC S-I och XAVC HS. Kameran kan även kompensera för så kallad "focus breathing", alltså att brännvidden justeras något vid fokusering.

Kameran har inbyggd bildstabilisering som kompenserar i upp till 5,5 steg. Sony A7 IV har dubbla SD-kortplatser av UHS-II-typ, som även är kompatibla med CFexpress. Kameran har även utrustats med USB 3.2 och USB C-kontakter samt wifi på 5 GHz. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter och en bildfrekvens på 120 Hz.

Exempel på AF-punkterna i den elektroniska sökaren, som har en upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter.
Exempel på AF-punkterna i den elektroniska sökaren, som har en upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter.

En annan nyhet mot föregångaren är också att den nya pekskärmen på 3 tum är vridbar i två led. Kameran väger 658 gram.

Sony A7 IV har ett rekommendet pris på 30 000 kronor inklusive moms. Kit med Sony FE 28-70mm/3,5-5,6 OSS (SEL2870) kostar 32 000 kronor inklusive moms. Kameran finns tillgänglig i december.