Annons

Prylnyhet

Sony A7R V släppt: Får snabbare & säkrare autofokus med AI

Sonys femte kamera i R-serien behåller upplösningen på 61 megapixel men får flera andra uppdateringar – AI-autofokus och ny bildskärmskonstruktion är några av nyheterna.

Vi har testat kameran innan det officiella släppet – läs vad vi tyckte om nya Sony A7R V i vår artikel här.

Sony släpper nu sin femte generation av sin R-serie – Sony A7R V – med hög upplösning. Sonys nya tillskott har samma upplösning som A7R IV med sina 61 megapixel, med en bakbelyst CMOS-sensor med ISO ned till 80 och upp till 102 400 ISO.

Nytt är däremot att R-serien nu får bildprocessorn Bionz XR som tillsammans med en dedikerad AI-processor ska förbättra autofokusegenskaperna när det gäller objektigenkänning. Genom maskininlärning har algoritmerna trimmats för att känna igen olika uttryck och poser hos människor. Objektigenkänningen inkluderar nu även olika typer av fordon och insekter.

Snabbare autofokus

I kameran hittar vi nu real time tracking för realtidsföljning av objekt som vi tidigare hittat i exempelvis Sony A9 II, som ger en snabbare och precisare autofokus.

Med snabbheten som kamerans system får genom bildkretsen klarar den av en seriebildstagning på 10 bilder per sekund med följande autofokus (med digital sökare, 8bps med liveview). Kameran kan även ta upp till 583 komprimerade bilder i råformat i höghastighetsläget utan följande autofokus.

Nytt är även möjligheten att spara bilder i råformat med olika bildstorlek samt att spara i HEIF-format för bättre komprimering.

Ytterligare funktioner är "full time DMF, direct manual focus, samt fokusbracketing för att kunna sätta samman bilder i så kallad fokusstackning i efterbehandlingen med hjälp av dator.

Förbättrad för video

För video gäller ISO 100–32 000, expanderbar ned till ISO 50 och upp till ISO 40 000, med ett dynamiskt omgång på 15 EV-steg för både stillbild och video.

Den inbyggda bildstabiliseringen har förbättrats och kompenserar nu i 8 steg för stillbilder och möjlighet att ta 16 bilder i serie som kan sättas samman till en 240,8 megapixelbild i en dator (19 008 x 12 672 pixlar) – något som sedan tidigare finns i föregångaren Sony A7R IV.

Video spelas in i 8K i XAVC HS med 1,2x beskärning i 24/25p, eller 4K översamplad från 6,2K uan pixelbinning. Film kan sparas i HEVC/H.265, 10-bitars 4:2:2 och samtidigt realtidsföljande autofokus i filmlägena.

Nytt är även kompensation för focusbreathing för att kompensera för den brännviddsjustering som sker vid olika fokus. Det går även att använda metadata från kameran för att skapa en bättre bildstabilisering i efterbehandlingen. För inspelning av video finns även ett speciellt läge kallat "active mode" för exempelvis den som filmar sig själv. Detta beskär bilden men ökar stabiliseringen.

Flera nyheter

Sony A7R V har även fått en ny 4-axlad bildskärm på baksidan som går att vrida i en extra led samtidigt som den är lika stabil som tidigare skärmkonstruktioner.

Kameran har två kortplatser med stöd för både CFexpress Typ A och SDCX-kort. Genom USB C-kontakten kan man både ladda batteriet, samt använda som UVC-strömning, vilket innebär direktströmning av video mot streamingtjänster i 4K-upplösning.

Kamerahuset är skapat i en magnesiumlegering och är vädertätad på samma vis som A7R IV.

Rekommenderat pris för Sony A7R V är 52 000 kronor inklusive moms.