Prylnyhet

Sony A7S II – ännu mer video

Sony har nu lanserat uppföljaren till sin filmspecialist A7S, nämligen A7S II. Upplösning och känslighet är detsamma som hos föregångaren, men videomöjligheterna har utökats och autofokusen har fått ett ansiktslyft.

Redan i föregångaren imponerades vi av den höga känsligheten som gick upp till 409600. Det har Sony inte förändrat till uppföljaren, inte heller upplösningen är förändrad utan håller sig på 12,2 megapixlar.

Videonyheter

Det som har hänt i kamerna är mycket fokuserat på videofronten. Bland annat kan man nu spela in full HD med 120 bilder per sekund i 100Mbps utan pixelbinning. Den kan så klart även filma i 4K och spara internt på minneskort. Ovanstående material kan redigeras till 4–5x slowmotion, men kameran kan även spela upp filmer i 4–5x slowmotion direkt i kamerna. Kamerna kan även filma iS-Gamut3, Cine/S-Log3 och S-Gamut3/S-Log3 vilket ger ett bredare tonomfång för efterbehandling av materialet. Upp till 14 steg menar Sony själva.

Bättre fokusering

Autofokusen har fått sig en uppryckning och nu finns där 169 fokuspunkter. Fokusen ska även ha blivit snabbare och mer exakt. Sony hävdar att den ska ha blivit dubbelt så snabb att fokusera medan man filmar. Det får vi så klart undersöka när vi testar kameran.

Bildstabiliseringen är samma femaxliga stabilisering som finns i till exempel A7R II, som testas i nästa nummer av Kamera Bild.

Även sökaren har fått en uppgradering med ny optik som ger en förstoringsgrad på 0,78X. Sannolikt är det samma uppgradering som vi ser i A7R II.

Även den elektroniska slutaren för tyst fotografering från A7R II har stoppats in i A7S II. Fattningen har även det fått en samma uppgradering som den mer högupplösta varianten fått, och är nu alltså kraftigare än tidigare. Även ergonomin har fått samma lyft som kunde ses hos A7 II och A7R II.

Det svenska priset har vi ännu inte sett, men i euro kommer priset att landa på 3400 euro.