Prylnyhet

Sony A7S III släppt: Film i 4K/120p & 16-bitars råformat via HDMI

Sony släpper nu sin videonischade fullformatskamera, med en hel del förbättringar mot föregångaren A7S II.

Precis som hos tidigare versioner inom A7S-modellprogrammet har Sony satsat på både video och videoprestanda vid hög ISO, precis som namnet antyder med "S" som i "sensitivity", eller "känslighet". Sony själva antyder däremot att de utvecklat kameran så långt att "S" i modellen numera borde betyda "Supreme" – med tanke på den bildkvalitet kamerasegmentet nu presterar.

Bland annat ska kamerahuset helt ha omdesignats för att klara av de nya specifikationerna, bland annat ska Sony ha skapat en helt ny värmebortledning för kamerachassit, samt uppgraderat bildprocessorn till Bionz XR för att minska latens, minska rolling shutter med upp till tre gånger jämfört med A7S II, samt kunna hantera dataströmmen till de dubbla CFexpress-korten av Typ A-modell, bakåtkompatibla med UHS-I och UHS-II SDXC/SDHC-kort.

Ny bakbelyst sensor på 12,1 megapixel

Till skillnad från de högupplösta A7R-modellerna – den senste i ordningen, Sony A7R IV med en upplösning på 61 megapixel, så satsar Sony vidare på det optimala för att video i svagt ljus, med hög ISO-känlighet. Nya A7S III får nämligen nöja sig med en femtedel av alla pixlar än de hos A7R IV.

Även om kameran behåller sin upplösning på 12,1 megapixel och ISO-omfång på 80–409 600 ISOjämfört med föregångaren A7S II, så har sensorn i småbildsformat fått den senaste bakbelysta tekniken för bättre pretanda i svagt ljus. Sensorn ska klara av 15 EV-steg dynamiskt omfång (film med S-Log3), jämfört med A7S II som klarade 12 steg. För stillbilder är det dynamiska omfånget 14 steg. ISO-området har minskats till ISO 80, expanderbart till 409 600 för video och 40-409 600 ISO för stillbild.

Förbättringarna ska ge ökad flexibilitet och lägre brus vid alla valda inställningar, med en brusreducering på ett EV-steg i de mellanliggande och övre ISO-känsligheterna. Sony ska även ha arbetat på att förbättra gradienterna och färgerna för hud, för bättre återgivning i porträtt med högdagrar. En IR-sensor ska också användas för att förbättra identidifieringen av ljusets färgtemperatur vid användning av LED-ljus.

Sony har även tagit till sig det som vi länge hävdat, nämligen att knapparna måste få bättre ergonomi. Nu har Sony gjort knapparna större, samt förbättrat greppet för enklare hantering.

Satsat på video

Sony menar att man lyssnat på sina användare och åtgärdat svagheterna därefter. Bland annat har videoegenskaperna utvecklats, med 4K-film i 120p i 10-bitars 4:2:2 med möjlighet att spela in över en timme 4K/60p över två minneskort. I läget för4K 100p/120p har kameran en beskärningsfaktor på1,1x, till skillnad från Sony A7S II som inte hade någon beskärning.

Film spelas in iMPEG-H HEVC/H.265 (XAVC HS) och har tre förinställningar förS-Gamut, S-Gamut3, and S-Gamut3.Cine för att snabbt kunna matcha bildstilen mot professionella cine-kameror som exempelvis Sonys egna FX9 Venice, i efterbehandlingen. Sony Alpha 7S III har även support för HLG-profil (Hybrid Log-Gamma) samt 16-bitars RAW till extern inspelare via HDMI Typ-A-kontakt.

I Sonys presentation av nya A7S III berättade de en hel del om sin satning på film, hur tanken med A7S III är att professionella ska kunna använda denna som ett andra kamerahus eller en frilansande multijournalist, men även hur de kommer att tänka när det gäller sin design och funktionalitet framöver.

Bland annat poängerar de funktionen med en skärm som går att vrida på det vis som A7S III nu fått, menysystemet som är bättre anpassat för en sådan pekskärm, högre och mer detaljrik upplösning på den elektroniska sökaren, ökad kontroll över inställningarna med separata inställningar och enklare växling mellan video/stillbild när det gäller värden på bländare, slutartid och ISO.

Fasdetekterande autofokus

Precis som både vi och många andra hoppats på så har Sony nu även uppdaterat autofokusen till en hybridautofokus, med både kontrast- och fasdetekterande sådan – tidigare S-modeller hade endast den långsammare kontrastdetekterande autofokusen.

Den fasdetekterande autofokusen sitter direkt på sensorn och har totalt 759 AF-punkter, spridda över 92 procent av bildytan.

Kombinationen av de båda teknikerna för att A7S III kan följa objekt snabbt och säkert, med realtidsföljande ögon-AF genom att trycka direkt på skärmen. Sony har nu också utvecklat flera AF-val, bland annat möjligheten till transitionshastighet i sju nivåer för att enkelt skapa rackmonterade fokusjusteringar, samt fem AF-objektsinställningar för att du som fotograf själv ska kunna ställa in hur AF byter eller stannar på ett låst objekt.

Seriebildstagningen är 10 bilder per sekund med följande autofokus.

Sony A7S III har dubbla CFexpress-kortplatser, kompatibla med SD-kort.

Fler funktioner

Sony A7S III är också den första kameran med bildstabilisering i Active Mode, en femaxlad optisk bildstabilisering för handhållen filmning. Kameran blir också den första i serien att ha en vinklingsbar skärm åt sidan för möjligheten att använda gimball-stativ.

Den digitala sökaren av OLED-typ har fått en extremt hög upplösning på 9,44 miljoner bildpunkter – den högsta vi skådat hittills, med runt 4 gånger fler bildpunkter än hos föregångaren A7S II. Förstoringen är 0,9x.

Bildskärmen på 3 tum har en upplösning på 1,44 miljoner bildpunkter. Skärmbildens gränssnitt har omarbetats mer för video, med bland annat en röd bildram som visar när inspelning pågår, enklare möjlighet till att ställa in zoom, vitbalans, rotering och intervallinspelning, samt möjlighet att spara stillbilder från sekvenser.

A7S III har även fått möjlighet till digital signalhantering via multiinterfacet (MI) på blixtskon. Detta ger tillsammans med adapterkitet XLR-K3M XLRmöjlighet till fyrakanalers 24-bitars digitalt ljud.

Kameran stödjer även USB PD, "power delivery through USB", vilket gör att externa enheter kan användas för att ladda kameran. Kameran har även 2,4/5GHz wifi samt ny USB tethering support som möjliggör användningen av 5G för överföring av bilder till exempelvis FTP, eller USB 5 gigabit-hastighet till nätverk med hjälp av USB C-kabel.

Vikten är 699 gram och kamerahuset är gjort i en magnesiumlegering.

Rekommenderat pris för Sony A7S III är 46 000 kronor inklusive moms, och finns tillgänglig under september 2020.