Prylnyhet

Sony FE 20–70mm F4 G – ny ultravidvinkelzoom för kreatörer

Sony släpper nu ett uppdaterat koncept av den klassiska standardzoomen, där man gått ned i brännvidd till 20mm för att möta videokreatörernas nya krav.

Kamera Bild har testat det nya objektiv innan lanseringen. På länken nedan kan du läsatestet.

Sony fortsätter att satsa på videokreatörer. Detta har gjort att Sony lyssnat på sina användares krav på mer vidvinkel, samtidigt som det finns möjlighet att zooma för att få extra rörlighet. Det klassiska brännviddsspannet för standardzoomen, 24–70mm, utvecklas därmed med mer vidvinkel.

Det nya konceptet blir ultravidvinkelzoomenSony FE 20–70mm F4 G (modell SEL2070G) där man arbetat vidare för att tillmötesgå kraven och de förändrade trenderna hos filmare och kreatörer som behöver mer vidvinkel för exempelvis landskap, natur och porträtt.

Sony FE 20–70mm F4 G är uppbyggt av 16 element i 13 grupper, där två av linselementen är av AA-typ (advanced aspherical) och tre av ED-typ (extra low dispersion) för att minimera kromatisk aberration.

Objektivet har en närgräns på 0,25m vid manuell fokusering och en en bländare med nio rundade bländarblad. Objektivet fokuserar internt, och har optisk hantering för att korrigera för focus breathing. Objektivet stödjer även korrigering av detta digitalt med kompatibla kamerahus. För fokus används två av Sonys linjära XD-motorer, något som också förbättrar prestandan mot tidigare modeller. Följande autofokus är möjlig upp till 30 bilder per sekund med exempelvis Sony A1.

Objektivet har bländarring med knapp för val av klick i 1/3 bländarsteg eller helt klickfri. Knappar för focus hold samt bländarlåsning finns också.

Filterdiametern är 72mm och objektivet väger 488 gram.

Sony FE 20–70mm F4 G har ett rekommenderat pris på 19 000 kronor inklusive moms. Säljstart är februari 2023.