Kamera & Bild testar

TEST: Sony FE 20–70mm F4 G – smart zoomomfång för många

Vidare vinkel men fortfarande kunna ha tele, är ofta till stor fördel för filmare. Det är också därför som Sony gått lägre än klassiska 24mm i sitt nya zoomobjektiv.

I dag släppte Sony sitt nya objektivFE 20–70mm F4 G. Kamera Bild har testat det nya objektiv innan lanseringen. På länken nedan kan du läsa nyheten.

Med Sonys nya objektiv FE 20–70mm F4 G visar Sony att man lyssnar på sina användares feedback. Vidare vinkel har länge varit på tapeten hos de kreatörer som filmar, samtidigt som man i samma objektiv har möjlighet till en viss zoom. Man kan se det som en enkelhet att röra sig runt brännvidden 50mm, men samtidigt kunna röra sig både uppåt och nedåt.

Därför tycker jag att Sony avvägt det bra när de går ned ända till 20mm i sitt nya objektiv. Den vida vinkeln passar nämligen rätt många, tillsammans med zoomomfånget upp till 70mm, och gör att fotografer exempelvis kan skippa 14–24mm om man är ute efter de övre brännviddsområdet i det objektivet.

Lättanvänd. Den som filmar eller fotograferar arkitektur kommer bli glad över hur lättanvänt objektivet är. 1/200, f/4, ISO 500 vid 40mm.

Själva hanteringen är enkel, precis som hos Sonys övriga ovjektiv, med tre ringar för justering av bländare, zoom och fokus. Bländarringen har låsmöjlighet via en knapp och zoomringen känns relativt lättmanövrerad, den går att vrida från 20 till 70mm i en enkel vridning. Fokusringen känns riktigt fin, med exakt justering och mjukt motstånd. Objektivet har också internfokusering.

Till skillnad från exempelvis objektivet FE 24–70mm F2,8 GM II saknar vi här inställningsknappen för trögheten för motståndet, däremot kan man välja mellan mjuk, steglös justering av bländaren, eller fasta distinkta klick med en knapp.

20mm är synbart vidare än 24mm, vilket ger en fördel mot ett vanligt 24–70mm-objektiv i trånga utrymmen för filmare. För att visa hur det blir har vi måttat in formatet 16:9 i bilden nedan. 1/160 S, F/4. ISO  8000
Ovan bild beskuret i 16:9-format.
50mm.

Autofokusen är det heller inga problem med, den är snabb, säker och tyst, och passar precis som Sony själva säger både för video och stillbild.

Med sin bländare på f/4 hade det så klart varit trevligt med inbyggd bildstabilisering, men då hade så klart storleken också förändrats mot det större – något som Sony valde att inte göra – och hamnar därför viktmässigt på 488 gram, vilket får sägas vara rätt okej med tanke på brännviddsspannet.

Slutsats

Bildkvaliteten hos objektivet är riktigt bra, och kanskärpan som Sony talat om stämmer – objektivet ser skarpt ut i kanterna i de flesta brännvidder, och ser jobb över hela bildytan.

Vid f/4 går det att se en liten del vinjettering i kanterna, men egentligen ingenting man tänker på. Den kromatiska aberrationen är välkontrollerad, liksom disorsionen vid det vidvinkliga 20mm-läget – som däremot är synbar om än liten. Samma sak gäller även focus breathingen som är extra intressant för filmare – denna går endast går att notera om man verkligen tänker på det.

MTF-kurvor där röda linjer visar 10 lp/mm och gröna linjer 30 lp/mm (heldragen linje visar radiella värden, streckade tangentiella).

Man kan säga att hela grejen med objektivet är möjligheten att få en paketlösning med ytterligare spann i de vidvinkliga brännvidderna, och är du en fotograf som ofta hänger vid 24mm på din normalzoom, så kommer du antagligen även att gilla möjligheten till de extra 20–24mm, som faktiskt spelar stor roll för utsnittet och kanske även extra stor roll för den som vill filma i vidvinkel.

+

Kvalitativt byggd

Riktigt skarp från f/4

Bra reglage

-

Viss vinjettering

Saknar bildstabilisering

Viss distorsion vid 20mm

Noterbar focusbreathing

Specifikationer

Fattning

Sony E

Format

Fullformat

Brännvid

20–70 mm

Cirkapris

19 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/4

Minsta bländare

f/22

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,25–0,3 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

72

Diameter x längd

Ca 78,8 x 99 mm

Vikt

Ca 488 g