Prylnyhet

Sony FE 24–70mm F2,8 GM II släpps i uppdaterad version

Lättare, mindre och utvecklad anpassning för videofotografen är några av nyheterna hos den nya versionen av Sonys normalzoom för fullformat med G-master-loggan.

Sony har i skrivande stund släppt 16 G-master-objektiv av de totalt 67 objektiv som ingår i deras spegellösa samling med E-fattning. Det var nu sex år sedan Sonys första normalzoom i fullformat för Sony FE 24–70mm F2,8 GM släpptes.

Nu släpps den andra versionen,Sony FE 24–70mm F2,8 GM II, där Sony bland annat satsat på vikt, storlek och bildkvalitet, något som motiveras av att användarbehoven har förändrats mot bland annat mobilitet och videoanvändning, med exempelvis tyngdpunkten närmare kamerahuset. Sony meddelar även att GM I-versionen fortfarande kommer att finnas kvar.

Objektivet är uppbyggt av fem asfäriska element, varav två är XA-element, för att eliminera kromatisk aberration samt ökringseffekt. Linsytorna är behandlade med ytbeläggningen Nano AR Coating II för minskad ghosteffekt.

Nya objektivet på en Sony A7R IV.

Med en satsning mot hybridanvändare som både filmar och fotograferar har Sony valt att designa den optiska konstruktionen för att minimera så kallad "focus breathing" samt möjligheten till en justerbar zoom med två lägen för trögheten, "tight" eller "smooth".

Även fokusringen ska vara mer direkt kontrollerad när man fokuserar manuellt genom så kallad "Linear Response MF". Också bländarringen ska vara snabb och direkt att kontrollera med steglös ändring av bländaren under filmning.

Objektivet har även en bländarlåsningsknapp, "iris lock". De 11 bländarlamellerna är rundade för en mjukare bakgrundsoskärpa.Autofokusen styrs av totalt fyra linjära XD-motorer.

Exempelbild tagen med objektivet.
Exempelbild tagen med objektivet.

Viktmässigt har man minskat vikten med 20 procent, från 886 gram på GM I-versionen till 695 gram på den nya GM II-versionen. Också längden har minskat med 16mm från den första versionen.

Sony FE 24–70mm F2,8 GM II finns tillgänglig från slutet av maj 2022. Rekommenderat pris är 26 000 kronor inklusive moms.