Prylnyhet

Sony FE 50mm F1,4 GM släppt – ljusstarkt normalobjektiv

Sony fyller på med GM-objektiv, och nu är det dags för en f/1,4-version av det klassiska normalobjektivet för porträtt, passande både för video och stillbild.

Kamera Bild har testat objetivet innan släpp. Hela testat kan du läsa här:

Sony släpper nu det nya ljusstarka normalobjektivet FE 50mm F1,4 GM för fullformat. Fokus har legat på bildkvalitet och snygg bakgrundsoskärpa, något som passar både för porträtt, landskap, resor och bröllopsfotografer.

Brännvidden är en av de mest populära, vilket gjort att Sony satsat på att göra den kompakt samtidigt som de inte vill kompromissa med bildkvaliteten. Objektivet är därför uppbyggt av två XA-linselement som kan korrigera för flera olika aberrationer, samt ett ED-linselement som minskar kromatisk aberration. Tillsammans med Nano AR Coating II som minskar reflektioner ska bildkvaliteten därför kunna hållas hög. I och med sin uppbyggnad ska objektivet vara upp till 33 procent lättare än exempelvis objektivet Planar T* FE 50mm F1.4 ZA.

Nya 50mm f/1,4 GM på en Sony A7R V.
Objektivet på Sony FX3.

Autofokusen ska vara snabb och precis genom fokusering med linjära XD-motorer som justerar linsgrupperna, med möjlighet att fokusera stabilt även vid f/1,4. Objektivet stödjer även breathing-kompensation via kamerahuset, något som kan vara viktigt för den som exempelvis filmar.

Fokusen har "Linear Respons MF". Närgränsen är 0,41 meter och filterdiametern 67 mm. Objektivet har även focus-hold-knappar för att snabbt kunna återkalla och växla fokus. Objektivets frontlins har även en fluorcoating som skyddat mot smuts. Vikten är 516 gram.

Sony FE 50mm F1,4 GMhar ett rekommenderat pris på 20 000 kronor inklusive moms. Objektivet finns tillgängligt från mars.