Prylnyhet

Sony presenterar ny stackad mft-sensor för toppmodeller

Sony, som är en av de ledande tillverkarna av sensorer, har presenterat specifikationerna för en ny sensor i mft-formatet som sannolikt kommer att sitta i de kommande flaggskeppen från Panasonic och Olympus.

Sony har presenterat specifikationerna för en ny sensor, en stackad mot-sensor med 20 megapixels upplösning. Fördelarna med stackade sensorer är att du får en snabbare utläsningshastighet, i det här fallet kan den komma upp i 120 bilder per sekund med fullt bitdjup. Den snabba utlämningen gör det möjligt att ha snabbare seriebildstagning, snabbare autofokus och bättre videomöjligheter.

Den nya IMX472-sensorn låter som om den skulle passa in bra i en ny generation toppkameror från Olympus och Panasonic. Till exempel så passar specifikationerna som Panasonic uppgett för sin kommande GH6 ganska väl in på den här sensorn. Panasonic har utlovat en snabb sensor med möjlighet att filma i 4K/120.

Olympus, eller OM Digital Solutions, som företaget som tillverkar Olympuskameror heter numera har flaggat för en lansering den 27 oktober, exakt vad vi får se då är oklart, men med tanke på att specifikationerna om den här sensorn presenterades nu är det inte orimligt att föreställa sig att det skulle kunna vara en ny toppmodell för Olympus också. Deras två senaste flaggskepp OM-D E-M1 III och OM-D E-M1X har ett respektive två år på nacken så rimligast är kanske att det kommer en ny E-M1X eftersom den är äldst, men det känns onödigt att spekulera när det är så pass få dagar kvar till lansering.

Oavsett så ser vi allt fler gå över till stackade sensorer och det ger kamerorna ett övertag över modeller med konventionella sensorer. Framför allt i spegellösa kameror där nästan allt hänger på hur snabbt sensorn kan läsa ut. Ju snabbare utläsning, desto oftare kan autofokusen få uppdaterad information om motivet. Snabbare utläsning ger också en bättre sökare och dessutom mindre så kallad rolling shutter, det vill säga att linjer blir sneda när kameran panorerar. Det öppnar upp för större användning av en elektronisk slutare vilket i sin tur kan ge flera fördelar som till exempel snabbare seriebildstagning.