Prylnyhet

Sony RX10 IV blir snabbare och proffsigare

I den nya RX10 IV har Sony lånat komponenter från deras senaste proffskamera A9 för att ge RX10 IV bättre prestanda på nästan alla områden.

Sony har petat i samma processor i RX10 Mark IV som sitter i deras proffshus A9 vilket ger goda förutsättningar för att få upp hastigheten på funktionerna i den långzoomande kamera. Bland annat får RX10 IV möjlighet att fota med 24 bilder per sekund med både autofokus och ljusmätning (upp till 112 bilder i råformat). Detta tack vare att den nu har fasdetekterande pixlar på sensorn, något som också gör att man kan ha följande autofokus medan man filmar. RX10 IV kan också filma i 4K 24/30bps utan pixelbinning iS-Log2/S-Gamut 2 och S-Log3/S-Gamut3. Vill man ha slowmotion kan man även filma i 1080 med 120bps.

Den snabbare processorn har även gjort uppdateringen i sökaren bättre vilket ger mindre lagg. Ett annat arv från A9 är den så kallade high density tracking, vilket ger en bättre följande autofokus än i föregångaren. Sony menar också att autofokusen är en av de snabbaste på marknaden (i sin klass). Fokuspunkterna är 315 till antalet och täcker ungefär 65% av bildytan.

Objektivet är samma som i föregångaren vilket innebär att brännvidden motsvarar 24mm i vidvinkelläget och 600 milimeter i teleläget. Enligt Sony ska bildstabiliseringen klara av att kompensera för upp till 4,5 stegs längre slutartider.

RX10 Mark IV är också den första i serien som får en pekskärm.

Något som dock inte förbättrats är batteriprestandan. På grund av att den använder samma batteri som föregångaren, men har elektronik som drar mer ström, har antalet bilder per laddning gått från 420 hos föregångaren till ungefär 400 i RX10 IV.

Sony RX10 IV blir tillgänglig i oktober och priset hamnar på 20500 kronor.