SENSORER

Sony utvecklar sensor i mellanformat på 247 megapixlar

EXMOR-sensorer tillverkade i Sonys sensorfabrik i Kumamoto, Japan.

Sony avslöjar nu att man har en mellanformatssensor på gång med måtten 54 x 36mm – och 247 megapixlar.

Sony har nyss offentliggjort att man just nu utvecklar en mellanformatssensor med 245,76 effektiva megapixlar, vilket ger en upplösning i bildfilerna på 19200 x 12800 pixlar och diagonalen 64,84 mm.

Sensorn som är bakbelyst arbetar i 16 bitar som högst, men har inbyggd hantering för 12, 14 eller 16 bitar via den inbyggda A/D-konvertern. Sensorn har möjlighet till utläsning i 5,3 bilder per sekund, vilket är en hög snabbhet med tanke på all data som behöver skickas från alla pixlar till bildprocessorn.

Sensorn ska även klara av 10,5 bilder per sekund i 14-bitars läge, eller 12,4 bilder per sekund i 12-bitarsläge.

Klassificering hos Sony med sensor, sensorstorlek, upplösning och pixelstorlek.

Sensorn presenteras i två versioner: IMX811-AAMR och IMX811-AAQR, där den första har ett mosaikfilter i RGB, något som saknas hos den andra sensorn.

Om och när sensorn släpps i kameror vet vi inte – det kan också vara så att den reserveras för industriellt bruk, något som utvecklingen hos Sony Semiconductor Solutions (SSS) många gånger leder till, även om vi också ser att de till slut hamnar i konsumentprodukter.

I slutet av 2023 släppte Sony även sin nya kamera Sony A9 III med global slutar direkt på sensor, något som i sig var ett hopp uppåt i ny teknik för sensorer. Mer om detta kan du läsa i vår artikel "Därför är Sonys nya sensor framtiden – men inte för alla".