Prylnyhet

Sony ZV-1 – dedikerad 4K-kamera för vloggare

Sony släpper den kompakta kameran ZV-1 med fokus på vloggare genom sina videofunktioner.

Kamera Bild har testat Sony ZV-1:

Sony vill fånga vloggarna med sin nya vlogg-dedikerade kamera ZV-1. Kameran ska förenkla livet för den som filmar sig själv, och samtidigt ge högpresterande video i 4K i 100 megabit med bra bildstabilisering, med vissa likheter i specifikationerna hos Sony RX100 VII.

Sensorn på 1 tum har en upplösning på 20,1 megapixel ett ISO-omfång på 100–12 800 ISO och det inbyggda objektivet ett zoomomfång motsvarande 24–70mm i småbild, alltså 2,7x. Autofokussystemet är både kontrast- och fasdetekterande, med 315 AF-punkter, och använder sig av samma bildprocessor som hos flaggskeppet Sony A9 II. Den fasdetekterande autofokusen täcker ungefär 65 procent a bildytan.

Kamerans pekskärm är också vinklingsbar för att den som filmar sig själv ska kunna hantera skärmen. Seriebildstagningen är 24 bilder per sekund.

Flera videofunktioner

En ny grej hos Sony ZV-1 är bokeh-effekten som går att slå på via en knapp på kameran. Funktionen mjukar upp bakgrunden genom den intregrerade AI-funktionen som läser av scenen, samtidigt som den hittar ögon och ansikte som autofokusen kan följa, och kan växla läge mellan ansikte och ögon.

Den ögonföljande autofokusen har justerbar snabbhet och känslighet. Dessutom har kameran en optimeringsfunktion för bättre hudtoner, samtidigt som ansiktsprioriteringen läser av ljuset så att ansiktet alltid blir tillräckligt ljust, även i motljus. Kamerna har även en funktion för "soft skin", eller "mjuk hud", justerbar i tre styrkor.

Bildstabiliseringen ska kunna kompensera skakningar vid handhållen gång, genom kompensering av elektronisk och optisk bildstabilsering.

Video kan spelas in i 4K i 100 megabit, med HDR, Hybrid Log Gamma samt S-Log3. Kameran har även Super Slow Motion-läge för bildlägen mellan 240, 480 och 960 bilder per sekund. Det finns också stöd för intervallfotografering och vertikal filmning.

Andra funktioner är stöd för proxy-filer, tidsmarkeringar, gamma-assist, ren HDMI-signal och zebra-markeringar samt inbyggt ND-filter. Totalt sett har ZV-1 alltså samma specifikationer som hos RX100 VII.

Kamerans tredelade mikrofon, för bättre stereoljud har även omdesignats mot andra inbyggda mikrofoner för att reducera vindbrus. Med kameran följer även en borttagbar vindmuff. Kameran har även uttag för extern mikrofon.

Speciellt produktläge

Sony ZV-1 har även ett läge för produktfotografering. Genom att trycka in en knapp justeras ansikts- och ögonföljande autofokus av, samtidigt som fokuseringen snabbare kan växla mellan ansikten och vidvinkel.

Med tillbehören GP-VPT2BT finns möjligheten till ett extra monterbart grepp i kamerans stativgänga. Genom blåtandskoppling går det snabbt att starta inspelning.

Det finns även en extern riktad mikrofon, ECM-XYST1M för justering mellan 0–120 grader som kan monteras på blixtskon, eller multiinterfacet.

Priset för Sony ZV-1 är satt till 9 000 kronor inklusive moms. Kameran finns tillgänglig från mitten av juni 2020.