Fotografer

Storbritannien ger unikt svenskt fotoalbum exportförbud

Ett unikt fotoalbum från en svensk fotograf har belagts med exportförbud i Storbritannien för att britterna inte vill bli av med ett så pass värdefullt fotografiskt tidsdokument.

Oscar Gustav Rejlander var en svensk fotograf som flyttade till London under 1840-talet. Han var verksam som porträttfotograf men efter en period tröttnade han på att, som han uttryckte det, "fotografera för massorna" och bestämde sig för att låta sitt fotograferande ta en mer konstnärlig vändning. Han anses vara en av de första som började använda fotografin som ett mer konstnärligt medium.

– Rejlanders album är en fantastisk samling av bilder från en av fotografins pionjärer. Jag hoppas att det kan dyka upp en brittisk köpare så att albumet kan studeras vidare här i Storbritannien. Det skulle också vara ett fantastiskt tillskott till nations fotografiska arkiv, säger Ed Vaizy, den brittiske kulturministern till Petapixel.

Den brittiska regeringen letar nu efter en köpare till albumet så att de kan försäkra sig om att det stannar kvar i landet. Priset är satt till 82 600 pund vilket motsvarar ungefär en dryg miljon kronor. Exportförbudet kommer att släppas senare i år om inte en köpare kan hittas.

Du kan titta på hela albumet digitalt här.