Lag & Upphovsrätt

Surfshopen påstår att de äger bilden – men allt är fejk

Cheap Surf Gear, genom juristfirman Arthur Davidson Legal Services, påstår att de äger rättigheterna till en surfbild som finns på Kamera & Bild:s sajt. Men allt visar sig vara en avancerad bluff – som leder till en specifik person bosatt i Thailand. Den riktiga fotografen bakom surfbilden heter Zak Suhar och bor i New York.

”Din webbplats har innehåll som har gjort intrång i en upphovsrättsskyddad bild som ägs av vår klient.” Så inleds ett mejl skickat från en ”jurist” till Kamera & Bild, angående en bild vi laddat ned från en sajt för fria bilder. Om vi inte agerar väntar rättsliga följder. Men hotet visar sig vara en bluff. Kamera & Bild har dessutom hittat bluffmakaren.

Read the english version of this article: ”The surf shop claims they own the photo – but everything is fake”

Bilden föreställer en surfare på stranden i Biarritz i Frankrike. Den är fotograferad av den New York-baserade äventyraren och frilansfotografen Zak Suhar.

”Happy International Surfing Day!” skriver Zak Suhar när han den 21 juni 2016 laddar upp bilden på sin Instagramsida. I dag, 415 gillamarkeringar senare, är det en bild som inte bara finns på Zaks Instagram. Bilden finns även på ett flygbolags hemsida för att tipsa om surfing på Malta (trots att bilden är fotograferad i Frankrike), på en sajt för vattenfilter och i en artikel om fotografering på kamerabild.se. För att nämna några exempel.

Bilden har fått ett eget liv. Och det var vår egen publicering av den som resulterade i ett mejl den 4 april 2022:

”Bästa ägare av kamerabild.se. Mitt namn är Valerie Atkins, jag är varumärkesadvokat vid Arthur Davidson Legal Services. Jag kontaktar dig eftersom din webbplats har innehåll som har gjort intrång i en upphovsrättsskyddad bild som ägs av vår klient Surf Gear Ltd. Användningen av denna bild (här länkas till surfbilden på vår sajt) har publicerats utan korrekt byline.”

Därefter fortsätter mejlet med hänvisningar till upphovsrättslagar och att juristfirman har startat ett ”case”. Om vi inte korrigerar vårt upphovsrättsintrång måste advokaten ”vidta rättsliga åtgärder” skriver hon.

Det låter hotfullt. Och är förstås menat att vara det, för att få oss att känna tvivel kring huruvida bildpubliceringen är korrekt. På ett sätt är juristfirman framgångsrik, eftersom vi upplever oss tvungna att undersöka saken. Men hotet leder oss fram till en avancerad bluff – och till en specifik person bosatt i Thailand, vilket vi snart återkommer till.

En surfare på stranden i Biarritz i Frankrike, fotograferad av Zak Suhar. 2016 laddar han upp bilden på sin Instagramsida.

”Det är konstigt”

Kamera Bild har laddat ned surfbilden från Pixabay. En samlingssajt för bilder som får användas fritt i både redaktionella och kommersiella sammanhang. Många av bilderna på Pixabay kommer i sin tur från andra liknande sajter som även de sysslar med så kallade stockbilder, alltså bilder som är royaltyfria och som kan illustrera artiklar inom olika ämnen. Såsom surfing.

Den aktuella bilden från Biarritz har laddats upp på Pixabay av sajten Stocksnap.

Inte av Zak Suhar. Det står klart när vi får kontakt med honom.

– Tack för att jag fick veta det här! Det är konstigt eftersom jag aldrig personligen har lagt upp några bilder på Pixabay eller Stocksnap, säger Zak till Kamera Bild.

Ett hotfullt mejl till Kamera & Bild från Arthur Davidson Legal Services som företräder Surf Gear Ltd. De påstår att de äger rättigheterna till surfbilden, men allt är fejk – både surfshopen och juristfirman.

”Jag äger rättigheterna”

Eftersom vi känt oss tvungna att undersöka vem som egentligen äger upphovsrätten till surfbilden, har vi fått agera detektiver på Google. Zak Suhars namn nämns varken på Pixabay eller Stocksnap. Men efter diverse bildgooglingar hittar vi surfbilden i New York-fotografens bildgalleri. Bland flera andra bilder som är fotograferade i samma miljö och med samma ljus finns den: Biarritz-bilden.

Det råder ingen tvekan om att Zak Suhar är fotografen.

– Ja, inlägget du länkar till är mycket riktigt mitt foto. Jag äger rättigheterna till fotot, men eftersom jag laddade upp det på Snapwire för länge sedan kan företaget ha köpt och hämtat det därifrån, förklarar Zak hur hans bild har fått spridning.

Zak Suhar har ett konto på Snapwire, en sajt där fotografer kan lägga upp sina bilder till försäljning. Det är härifrån han tror att hans bild har börjat spridas över världen.

”Bilder ’stjäls’hela tiden”

Snapwire är en sajt där fotografer kan lägga upp sina bilder till försäljning. Så gjorde Zak redan 2014 med surfbilden från Biarritz, och än i dag finns den där till försäljning. 75 dollar kostar det att få den i stort format, väljer du en mindre storlek blir den billigare. I och med köpet får du en så kallad ”royalty free license”.

Det är alltså från Snapwire Zak tror att hans bild har påbörjat sin resa ut bland världens stocksajter. Men bara för att någon vid något tillfälle har köpt hans bild royaltyfritt från Snapwire, betyder inte det att den sen får spridas hur som helst. Köpet gäller enbart för en köpares användning av bilden – inte för alla att fritt få använda.

Men det är så det tycks ha blivit i det här fallet. Och för Zak kommer det som en nyhet att hans bild numera finns på allt från flygbolagssajter till kamerabild.se.

Men han verkar ändå ta det med viss ro.

– I en perfekt värld vill jag verkligen få betalt för användningen av alla mina bilder. Men det här är ett väldigt gammalt foto, så det är okej i det här fallet, säger han och fortsätter:

– Det är en tuff kamp mellan värdet av exponering kontra monetärt värde. I de sociala mediernas tid är det tufft när bilder ”stjäls” hela tiden.

75 dollar kostar det att få surfbilden i stort format, väljer du en mindre storlek blir den billigare. I och med köpet får du en så kallad ”royalty free license”.

Hotar med rättsliga följder

Hur var det då med kravet från juristfirman Arthur Davidson Legal Services, ombudet för surfshopen Surf Gear Ltd som säger sig ha rättigheten till bilden?

Deras hotfulla ”vi måste vidta rättsliga åtgärder” är förstås bara fejk. Zak har aldrig hört talas om firman.

Arthur Davidson Legal Services hotar med rättsliga följder om inte Kamera & Bild stoppar in en länk under surfbilden, som de påstår tillhör Surf Gear Ltd.

Men till vilken nytta driver juristerna det här fallet, eller snarare surfshopen? Jo, av en anledning som dessutom fick oss på Kamera Bild att börja fatta misstankar. Shopen vill nämligen inte att vi ska ta bort surfbilden från artikeln eller betala någon ersättning för det påstådda upphovsrättsintrånget. De vill att vi ska:

”Vår kund, Surf Gear Ltd, är glad över att deras bild används och delas över internet. Men en korrekt byline krävs för fortsatt användning. Surf Gear Ltd måste läggas till under bilden eller på något annat passande ställe på den kränkande sidan, med en länk till cheapsurfgear.com.”

För alla som jobbar med mediesajter i dag är det ingen nyhet att detta med länkar är hårdvaluta. Till Kamera Bild kommer det varje dag drösvis av mejl med förslag på så kallade ”samarbeten”, där de vill att vi ska stoppa in diverse länkar för en mindre summa pengar. Resultatet de vill uppnå med länkarna är att få en högre ranking på Google.

Arthur Davidson Legal Services har alltså tagit detta till nästa nivå. Istället för att snällt fråga om ett ”samarbete” hotar de med rättsliga följder om vi inte direkt stoppar in en länk.

Detta hot fungerar antagligen emellanåt. För som vi har kunnat konstatera råder det stora frågetecken kring om alla bilder på till exempel Pixabay finns där i enlighet med fotografens vilja. Därför blir troligen en del bildkonsumenter osäkra på vad som gäller, och tar det säkra före det osäkra och stoppar in en länk till ”upphovsrättsinnehavaren”.

För att ge trovärdighet åt sin bluff finns det faktiskt en webbsida för juristfirman, med ett rikt personalgalleri där de anställda presenteras. Men flera av dessa bilder ser misstänkt AI-genererade ut.

Surf Gear Ltd har inte heller legat på latsidan. För att ge trovärdighet åt sin bluff finns det faktiskt en webbsida för juristfirman, med ett rikt personalgalleri där de anställda presenteras.

Men flera av dessa bilder ser misstänkt AI-genererade ut, eller plockade från andra sajter. Kamera Bild lyckas till exempel härröra en av bilderna till en författare med flera titlar inom psykologi på de stora boksajterna. Han är inte någon advokat.

En annan av de anställda har hunnit med minst fyra–fem namnbyten de senaste åren och återfinns i en mängd företag runtom i världen. Om man nu ska tro att han ens finns.

Sajten släcktes ned

Kamera Bild har vid flera tillfällen svarat på Valerie Atkins mejl, hon som presenterade sig som varumärkesadvokat. Först frågade vi ”vill ni att vi ska ta bort bilden helt och hållet eller räcker det med att vi korrigerar byline?”

Inget svar.

Vi var till och med tydliga och skrev ”regarding ID # 1608” som de ville att vi skulle ange i vår kommunikation kring detta ”upphovsrättsintrång”.

Nästa mejl: ”Vi har inte hört något ifrån er, har ni möjlighet att svara på vår fråga?”

Inget svar.

Till sist gav vi dem chansen att bemöta den här artikeln, efter att vi hittat den riktiga fotografen.

Inget svar – men ett par dagar därefter släcktes sajten för Arthur Davidson Legal Services ned. Numera går den inte att nå. Däremot är sajten för surfshopen fortfarande igång, och det är där som Kamera Bild till slut hittar kopplingen till vem som ligger bakom bluffen.

Surfshopen går under namnet cheapsurfgear.com. Det är där som Kamera & Bild till slut hittar kopplingen till vem som ligger bakom bluffen.

”Företaget är en fullständig bluff”

Surfshopen går alltså under namnet cheapsurfgear.com och på Trustpilot får de enbart högsta betyg av dem som har gett recensioner, men flera av dessa goda omdömen följs av profilbilder som även de ser misstänkt AI-genererade ut. Och vilket seriöst företag får bara femmor i betyg?

Det finns dock två omdömen som sticker ut – av personer som har genomskådatbluffen. Bland annat Robert S från Kanada:

”Det här företaget är en fullständig bluff som använder skadlig, rovdriftstaktik för att få länkar till sin sajt från intet ont anande webbplatser. De utger sig för att vara en advokatbyrå och skickar ut falska meddelanden om upphovsrättsintrång för surfbilder som webbplatser har lagt upp via sajter som Pixabay.”

”Det här företaget är en fullständig bluff som använder skadlig, rovdriftstaktik för att få länkar till sin sajt från intet ont anande webbplatser”, skriver en användare på Trustpilot som har genomskådat bluffen.

Robert S har dessutom gjort egna efterforskningar:

”De har till och med stulit ett städföretags telefonnummer som de använder på sin påstådda juristsida. Den stackars städföretagsägaren trakasseras med samtal, som letar efter ’juristerna’.”

Han avslutar med ”verkligen den mest bisarra och invecklade bluff jag har sett online som måste ha minimal avkastning”.

Ja, vad gör man inte för en länk? Hårdvalutan i interneterans tid.

Bluffmakaren finns i Thailand

Kamera Bild kan nu avslöja att den ”bisarra” bluffen inte har skapats av några ”jurister”, inte av någon ”Valerie Atkins”, utan av en man som utger sig för att vara fotograf från England och som numera verkar bo i Thailand. Dessutom är han aktiv på stockfotosajten Shutterstock, vilket antyder att han har koll på hur stockfotobranschen fungerar. Men bluffmakaren hade missat en liten detalj i sitt annars hyffsat välregisserade skådespel – och den lilla detaljen avslöjar honom.

För när vi lägger en produkt i varukorgen på cheapsurfgear.com, och klickar på PayPal-symbolen dyker det upp en mening längs ned som lyder ”avbryt och gå tillbaka till…”. Där står ett namn. Bluffmakarens med största sannolikhet. Han vill ju trots allt komma åt dina pengar och måste då ha ett fungerande konto kopplat till PayPal-betalningen.

När vi lägger en produkt i varukorgen på cheapsurfgear.com, och klickar på PayPal-symbolen dyker det upp en mening längs ned som lyder ”avbryt och gå tillbaka till…”. Där står ett namn. Bluffmakarens med största sannolikhet.
På bluffmakarens Facebooksida finns ett inlägg med en länk till en sajt som kallas cheapsnowgear.com – en systersajt till den för surfing.

Kamera Bild kan fastställa att det är bluffarens namn genom att besöka hans Facebooksida, där bland annat en länk leder vidare till hans fotografhemsida – som i själva verket är en casinosajt. Och bland naturmotiv och bilder av lättklädda kvinnor på hans Facebooksida finns även ett inlägg med en länk till en sajt som kallas cheapsnowgear.com. Något som tycks vara en systersajt till den för surfing, och som jämfört med surfshopen har fått betydligt fler upprörda recensioner på Trustpilot. Från den vinterbaserade länkas det även till den för surfprylarna, och båda sajterna är dessutom registrerade på samma adress: Kalkofnsvegur 2 i Reykjavík på Island(!) Vad hittar du där? Jo, Islands fallosmuseum.

Givetvis visar sig även bluffmakarens hemsida vara registrerad där – tillsammans medsajten för Arthur Davidson Legal Services, den som numera är nedsläckt. Alla fyra registrerade sajter använder också samma webbhotell och servrar frånNamecheap.

Både surf- och vintersajten är registrerade på samma adress: Kalkofnsvegur 2 i Reykjavík på Island(!) Vad hittar du där? Jo, Islands fallosmuseum.

”Svårt att kontrollera allt innehåll”

Fotografen bakom surfbilden heter hur som helst Zak Suhar, som sedan unga år har uppskattat att vara i naturen – och att fotografera den.

Han har godkänt att vi skriver om honom och använder hans bild från Biarritz i den här artikeln.

Kamera Bild har dessutom sökt både Pixabay och Stocksnap med frågor om hur de kontrollerar att bilderna som finns på deras sajter inte strider mot upphovsrätten.

Pixabay svarade:

– Vår licens omfattar att alla användare som laddar upp bilder godkänner att de äger dem och att de inte är stulna. Men vi har inte ett sätt att kontrollera om en bild är upphovsrättsskyddad eller inte, såvida den inte rapporteras eller om den ursprungliga ägaren kontaktar oss. Det är lite svårt att kontrollera allt innehåll, men så mycket som möjligt när vi väl får en rapport ser vi till att blockera en användare som bryter mot våra villkor, skriver Monina från Pixabay i ett mejl till Kamera Bild.

Hon förtydligar med att ”i dessa tider är material lätt att stjäla, särskilt när allt kan hittas på internet, men vi försäkrar att vi hjälper våra användare att kontrollera och undersöka detta”.

Monina använder nästan samma ord som Zak gjorde tidigare i artikeln: ”i de sociala mediernas tid är det tufft när bilder ’stjäls’ hela tiden”.

Så ser det tyvärr ut, men får du ett krav från Arthur Davidson Legal Services kan du åtminstone avfärda det som en bluff.

”I de sociala mediernas tid är det tufft när bilder ’stjäls’ hela tiden”, säger fotografen Zak Suhar.

Så här löd mejlet frånArthur Davidson Legal Services:

Dear owner of https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/sa-tar-du-battre-bild...,

My name is Valerie Atkins, I am a Trademark Attorney of ArthurDavidson Legal Services.

I am reaching out to you as your website features content that hasinfringed on one copyright image owned by our client, Surf Gear Ltd.

The use of this image - https://i.imgur.com/ePekFrU.jpg is featuredon your web page - (https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/sa-tar-du-battre-bild...),without proper image credit attribution.

The Wayback Machine - https://web.archive.org/, a permanent publicarchive of the web, shows the image being used on your website.

Our client, Surf Gear Ltd, is happy for their image to be used andshared across the internet. However, proper image credit is due for past orongoing usage.

The image credit to Surf Gear Ltd must be added underneath the imageor somewhere appropriate on the offending page with a link to cheapsurfgear.

Otherwise, we are required to take legal action.

I have assigned case ID #1608 to track this dispute, which should bequoted in all correspondence. Once you have added an image credit to thepage, the case against you will be dropped.

This letter is an official notification under Section 512(c) of theDigital Millennium Copyright Act (" DMCA"). If this is unresolved immediatelywe'll have to proceed with filing a DMCA legal case.

I am providing this notice with authority to act on behalf of theowner of the copyright(s) involved.

Regards

Valerie Atkins

Trademark Attorney

Arthur Davidson Legal

177 Huntington Ave 17th floor

Boston, MA 02115

valerie@arthurdavidson.com

www.arthurdavidson.com