Fotografer

Svensk fotograf nominerad i Sony World Photography Award

Cletus Nelson Nwadike kom på tredje plats i kategorin Still life med sin bild serie The struggle for freedom.

Den svenske fotografen Cletus Nelson Nwadike har nominerats i den professionella klassen i Sonys fototävling World Photography Awards.

Sonys fototävling delas upp i fyra olika klasser. Professionell, student, ungdom och öppen klass. Dessa har sedan ett antal olika kategorier. Totalt skickades det in över 320 000 bilder av fotografer i 195 olika länder.

Cletus Nelson Nwadike är nominerad i den profesionella klassen i kategorin Still Life med bildserien The struggle for Freedom. Serien är baserad på hans erfarenheter från biafrakriget i Nigeria som pågick mellan 1967 och 1970.

”Vi betalade med vårt blod”

Nelson Nwandike själv beskriver sin fotoserie och sina erfarenheter i ett pressmeddelande med orden:

– Vi betalade med vårt blod, vår framtid och vår fantasi, berättar Nelson Nwadikes. Det var genom fotograferingen som jag fick tillbaka min fantasi och min frihet. När ljuset blev min mentor, så förändrades mitt perspektiv och jag önskade att slutartiden skulle sakta ned och låta mer ljus komma in i mitt land och in i mina drömmar.

Vinnarna kommer att utses den 17 april och alla nominerade bilder kommer att ställas ut i London mellan 18–26 april, för att sedan visas upp runt om i världen.

Nelson Nwadikes bilder har tidigare visats på Fotografiska och i National Geographic. Vill du läsa en längre intervju med Cletus Nelson Nwandike kan du göra det här.