Event

Sveriges Fotodagar: Alla föreläsare klara för Göteborg

Landskapsfotografen Hans Strand, bröllopsfotografen John Hellström, actionsportfotografen Richard Walch, fågelfotografen Niclas Ahlberg och porträttfotografen Jessica Wikström är nu klara för Göteborgs Fotodag den 22 oktober.

Kamera Bild och Zoom Fotoresor fortsätter för fjärde året den inarbetade succén från 2017, 2018 och 2019 med totalt fyra nya inspirerande fotodagar under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar. Först ut varUmeås Fotodagden 8 oktober som i år hålls för första gången. SedanGöteborgs Fotodagden 22 oktober,Stockholms Fotodagden 25 mars 2023 ochMalmös Fotodag6 maj 2023.

Göteborg, lördag 22/10

Chalmers Konferens, Chalmersplatsen 1

Alla föreläsare är nu klara för Göteborgs Fotodag den 22 oktober:

Mer information och biljetter hittar du på Göteborgs Fotodags hemsida.

09.00 Fotodagen öppnar

09.30Niclas Ahlberg:Så fotar jag fåglar

10.45Richard Walch:Bakom kulisserna vid actionsportfoto (på engelska)

12.00John Hellström: Vikten av rätt färg

12.45 Lunchpaus

14.00Paneldiskussion: Fotografiska samtal om bilder

15:00Jessica Wikström: Fotograferar live på scen

16.15Hans Strand: Landskapets former

17.00 Fotodagen avslutas

Richard Walch – Actionsportfotograf

Canon-ambassadören Richard Walch har länge arbetat med att fotografera actionsport, något som många gånger kräver stora förberedelser. Richard är känd för sin kontroll över både ljussättning och komposition, har vunnit flertalet tävlingar och utmärkelser för sina bildprojekt och arbetat med kunder som Audi och Red Bull.

Under sin föreläsning kommer han att ge oss en unik inblick bakom kulisserna och hur han gör för att ta sina bilder, något som han själv beskriver som att han kliver in i ett hundraprocentigt fotoläge, när han är på en fotoplats.

John Hellström – vikten av rätt färg

Dr. John Hellström fokuserar på utveckling och förbättring inom idrott och foto. Han är kapten för Svenska Landslaget i Fotografi och var domare under printfinalen i Svenska Mästerskapen i Fotografi 2021.

Med en bakgrund som tränare och forskare på expertis inom idrott har han ett annorlunda sätt att utveckla sin och andras fotograferingar. Genom träningsprocesser som används av olympiska medaljörer så har han själv utvecklats som coach, fotograf och printmakare. John har bl.a. vunnit i SM i Fotografi och Årets Bild, vunnit WPPI i USA, tagit den högst rankade bröllopsbilden i Europa, samt blivit rankad topp-10 i världen som bröllopsfotograf i World Cup.

Han har foto- och printstudio i Vallentuna där han printat åt flera andra medaljörer i Svenska Mästerskapen och coachar fotografer att hitta sin egen utveckling.

Under sin föreläsning kommer John att förklara vikten av att se rätt färg i sin bildbehandling, och hur han arbetar med detta i sitt arbetsflöde.

Hans Strand – landskapets former

Hans Strand.

Hans Strand är specialiserad på landskapsfotografering. Tack vare sina vackra landskapsbilder har Hans fått ett namn om sig som naturfotograf även långt utanför Sveriges gränser – vilket utmärkelsen Hasselblad Master Award 2008 är ett gott bevis på. Hans olika bokprojekt styr motivområdena för hans fotografi. Vid sidan av sina bokprojekt och bildbyråfotograferande så säljer han även sina bilder som konst på gallerier världen över.

Hans var från början specialiserad på vilda naturlandskap och har med detta rest över hela vår jord. De senaste åren har han dock vänt kameran även mot landskap formade av människan. Något som han till slut har ansett som oundvikligt, då människan nu har blivit den största skapande och förstörande kraften på vår planet.

Under sin föreläsning kommer Hans att visa sina fantastiska landskapsbilder tagna både från ovan och från marken, och ge tips för den som vill ta bättre landskapsbilder.

Niclas Ahlberg – så fotar jag fåglar

Niclas Ahlberg.

Niclas Ahlberg är naturfotograf med primärt fokus på fåglar. Han blev invald i föreningen Naturfotograferna och har placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar de senaste åren. 2020 gav han ut sin första bok ”Ljusets avsked och återkomst”.

Mesta tiden bakom kameran spenderas på östra Gotland där han bor stora delar av året. I sitt bildskapande utgår Niclas oftast från ljuset. En bra bild ska enligt honom visa fågeln och djuret i sin rätta miljö i ett fint intressant ljus, något han berättar mer om under sin föreläsning.

Jessica Wikström – fotograferar live på scen

Jessica Wikström.

Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.

Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt.

Nytt för 2022

Nytt för de fyra nya fotodagarna är attCyberPhotogår in som partner och kommer finnas på plats under alla dagar.Att besöka fotodagen och utställarna för att kolla in och testa de senaste fotoprylarna är gratis under hela fotodagen.

En annan nyhet är också att vi kommer att sända live från våra mässdagar, vilket gör att du även kan delta digitalt och ta del av både förmåner, inspiration och rabatter.

Biljetter till en heldag med inspirerande föreläsningar kommer att släppas inom kort för de som vill få ut ännu mer av innehållet.

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som våra tidigare fotodagarså bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På fotodagen finns även chansen att klämma, känna och testa fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden, samtidigt som du kan ställa dina foto- och pryl-frågor till utställarnas kunniga personal.

Lär dig av proffsen

Calle Rosenqvist, fotodagarnas konferencier.

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

– Som för så många andra så kom pandemin emellan våra planer på att fortsätta med vårt utvecklade koncept, men nu är vi tillbaka igen, och denna gång har vi även utökat Sveriges Fotodagar med ännu en fotodag – och hälsar nu även Umeåborna välkomna till en spännande dag i fotografins anda. Välkommen säger vi även till CyberPhoto som nu också är med på plats under alla dagar. Precis som tidigare år kommer våra fotodagar att bjuda på inspiration, makalösa bilder, spännande föreläsningar och möjligheten att klämma och känna på de senaste fotoprylarna. Att vi även kommer sända allt digitalt gör att allt fler kan delta, vilket vi är glada över. Älskar du fotografering så är det här den perfekta dagen för dig som vill ta din fotografering ett steg längre, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidanwww.sverigesfotodagar.sehittar du vidare till mer ingående information om orternas föreläsare och det senaste schemat.

Umeå: 8 oktober 2022, Nolia,Signalvägen 3

Göteborg: 22 oktober 2022,Chalmers Konferens, Chalmersplatsen 1

Stockholm: 25 mars 2023,Stockholmsmässan, Mässvägen 1, Älvsjö

Malmö: 6 maj 2023, Stadionmässan,Stadiongatan 25