Lag & Upphovsrätt

SVT slutar inte filma med drönare

SVT anser att förbudet mot att filma med drönare inte gäller dem. Trots den nya domen fortsätter de använda drönare i sina produktioner. ”Vi begår inte ett lagbrott eftersom vi är ett massmedieföretag”, säger Adde Granberg, produktionschef på SVT till tidningen Journalisten.

För en vecka sedan kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att en kamera monterad på en drönare är att likställa med en övervakningskamera. Därför krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

Men SVT tänker inte lägga sina drönare på hyllan, utan fortsätter att filma med dem utan något tillstånd för övervakning.

– Vi begår inte ett lagbrott eftersom vi är ett massmedieföretag. SVT är skyddat av yttrandefrihetsgrundlagen genom vårt utgivarbevis. Vår uppfattning är att förvaltningsdomstolen hänvisar till ett privat företag, säger Adde Granberg, produktionschef på SVT till tidningen Journalisten.

Trots den nya domen tänker SVT fortsätta att använda drönare i sina produktioner.

– Om det finns ett publicistiskt och journalistiskt värde att filma med drönare kommer vi att göra det, säger Adde Granberg.